Samtliga vildsvin ska skjutas i område i Polen

vild

Den fruktade afrikanska svinpesten sprids med väldig fart runt om i Europa just nu. Att sjukdomen får konsekvenser märks inte minst i den polska naturen. Eftersom sjukdomen lätt sprider sig till tamgrisar tog den polska regeringen beslutet att skjuta alla vildsvin i de områden där smittan påträffats. Och detta inkluderar skogarna runt nationalparken Bialowieza där det numera inte finns ett enda vildsvin kvar. De individer som inte har skjutits här tycks ha dött av sjukdomen.

– Afrikansk svinpest orsakas av ett virus och har en hög dödlighet och sprids väldigt fort. Dock är det enbart grisdjur som kan drabbas av viruset, säger Anna Malmsten, handläggare på Naturvårdsverket.

Sjukdomens snabba framfart har skapat stor oro bland grisuppfödare och myndigheter i hela Europa. Ännu så länge har den inte påträffats i Sverige men Naturvårdsverket och andra berörda myndigheter håller noggrann koll på den. – Just nu knackar den på från Baltikum och Polen. Så den sprider sig för fullt. – Det finns inte några konkreta beslut på vad som händer om sjukdomen sprider sig till svenska vildsvin men om den kommer hit så vill man motverka den ordentligt eftersom det annars kan ge allvarliga konsekvenser, berättar Anna Malmsten.

Källa: sverigesradio.se