Sexton lodjur får fällas under vårens licensjakt i Västerbottens län

lodjur

Sexton lodjur får fällas under vårens licensjakt i Västerbottens län. Jakten tillåts mellan 1 mars och 15 april och för tredje året i rad får fällor för levandefångst användas under lodjursjakten. Årets lodjursjakt får bedrivas i två stora jaktzoner. Årets inventering av lodjur är på väg att avslutas och det preliminära resultat visar att det finns nästan lika många lodjur i länet som ifjol samt att stammen ligger nära målnivån för Västerbotten.

– Målet är att vi ska ha runt 23 föryngringar varje år, det vill säga honor som har fått ungar, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Populationen bör inte bli för stor, främst med hänsyn till skadorna som lodjuren kan förorsaka inom rennäringen.

– Med årets tilldelning på sexton djur kan vi få en jakt som håller lodjursstammen på ungefär samma nivå fram till nästa år, samtidigt som jägarna ges möjligheten att nyttja den värdefulla jaktliga resurs som lodjuren också är, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör vid Länsstyrelsen.

Jakten ska kunna bedrivas effektivt och därför tillåts användning av motorfordon för att leta efter lodjur. Jaktlagstiftningen förbjuder egentligen jakt med hjälp av motorfordon fast Länsstyrelsen kan besluta om undantag.

– I lojaktsbeslutet finns det strikta regler så det gäller att jägarna läser på om vad som gäller innan de beger sig ut på jakt, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

Även för fällfångsten finns det ett tydligt regelverk, till exempel får endast godkända fälltyper får användas och fällorna ska anmälas till Länsstyrelsen senast den 28 februari och de ska vittjas minst två gånger varje dygn.

Källa: Länsstyrelsen i Västerbotten

LÄMNA ETT SVAR

Var vänlig fyll i din kommentar
Var vänlig ange ditt namn