Ska hunden med på semestern – tänk då på detta

semester

Hundar räknas ofta som familjemedlemmar varför det är självklart att de ska med till stugan, på seglatsen eller i husvagnen. Men vad ska man tänka på då man tar sin fyrbenta älskling med på semestern?

Hundar kan inte svettas utan reglerar sin kroppstemperatur med att flämta och förlorar då mycket vätska i utandningsluften. Det kan man till exempel se om någon lämnat hunden i en varm bil för då rinner det kondensvatten längs med fönstren.

Är olyckan framme är den allra första åtgärden att se till att hunden får vätska i sig, om den kan dricka själv och inte är medvetslös. Efter det att man förhoppningsvis fått djuret att dricka kan man försöka sänka kroppstemperaturen med hjälp av att spola
främst magen och tassarna med vatten. Ett annat och effektivt sätt är att lyfta in djuret i en bil med luftkonditionering och sänka temperaturen i bilen. Kall och torr luft är bra, det gör det lättare för djuret att andas. Med våt päls och luftkonditioneringen på för fullt kyler bilen fort ned djuret.

Tänk också på att hundens ras inverkar, plattnosade hundar med små lungor och korta luftvägar måste man vara mera uppmärksam på. De har en sämre värmereglering och kan få problem mycket fortare än andra raser.

Tänk på hur solen rör sig under dagen så att du inte orsakar att hunden hamnar i en situation där det inte kommer undan hettan. Nuförtiden finns det kylande halsband, västar och liggunderlag att köpa och så länge det fungerar är det bra men man får inte lita för mycket på dem. De håller hunden sval en tid men sen blir de varma.

Hundar ska absolut inte simma i vatten som kan innehålla blågröna alger eftersom den ofta dricker stora mängder medan den simmar. Finns det alger så är det bara att hålla hunden borta från stranden.

Använd de medel som finns för att hindra fästingar ifrån att sätta sig på hunden eller gör så att fästingen dör genast då den biter sig fast. Fästingarna bär på många sjukdomar som hunden kan få och risken med de sjukdomarna är mångfalt större än risken med de här halsbanden eller dropparna.

Fästingkoll är också jättebra men det kan vara ganska svårt att hitta fästingarna på hundar med mycket päls. fästingarna söker sig ofta mellan tårna och vid analöppningen eller bakom öronen. Mera sällan hittar man dem mitt på djuret.

Händer det att hunden blir biten av ormar eller getingar kan Kortisontabletter hjälpa mot den allergiska reaktion som betten orsakar. Ormbett däremot innebär en förgiftning och då skall hunden hållas så stilla som möjligt och tas omgående till veterinär. Om du vet att resan kommer att ta länge så ring en jourhavande veterinär för att få råd under vägen.

Förutom diarrémedicin är det bra att ha med något man kan klippa bort pälsen med, sårtvätt och något att smörja med, till exempel kortison. Då kan man behandla till exempel så kallade hotspots. Det är en hudirritation som hundar kan få av att ligga varmt och länge. Det är en ytlig infektion men kan vara nog så besvärlig med stora fula inflammerade fläckar. Också vanliga myggbett kan ge svår klåda om det vill sig illa. Kortisontabletter är också bra att ha ifall av till exempel getingstick.

Om hunden har ont och man är långt ute i obygden kanske man funderar på att ge värkmedicin men ge absolut inte produkter som är avsedda för människor. Det finns flera veterinärstationer som har jour dygnet runt och då ringer man dit och berättar vad man har med sig och får råd eller ett recept på sådant som inte är farligt.

Det händer att hundar ger sig i väg på egna strövtåg i den nya miljön. Mera sällan händer det att det blir sammanstötningar med vilda djur. Det kan då vara till exempel en tax eller en terrier, hundar med stor med stor jaktdrift, som ger sig in i ett gryt eller kommer ihop med en mårdhund i jaktsituationer. Men man ska komma i håg att det vistas andra djur i naturen och oftast är det så att hunden ofredar dem. Där har matte och husse ett stort ansvar.

Innan man ordnar skallgång i oron att hunden försvunnit kan det löna sig att kolla källare, vedlider och bastukammare och andra uthus. Men det är klart att hundar kan springa bort och förvildas på bara några dagar. Då lönar det sig att ta kontakt med människor som är specialiserade på att hitta och fånga rymlingar. Det lönar sig ofta inte att försöka ta fast hunden själv. Man får istället först försöka spåra det och sen locka in den i en fälla.

Det är roligt att ha med sig sin fyrbenta vän på semestern. Men det är alltid viktigt att ta reda på om djuret är välkommet. Alla bekanta vill kanske inte ha ett djur på besök och alla miljöer är inte lämpliga för sällskapsdjur.

Källa: svenska.yle.fi