Skadeskjutna gäss på Gotland

vitkindadgas

I torsdag blev Lars Rangenheim och hans kompis vittne till flera döda och skadeskjutna vitkindade gäss som låg på en åker på södra Gotland. De tog saken i egna händer och dödade de gäss som ännu var vid liv för att de skulle slippa lida.

–?Det var nio stycken som låg ute på en åker och en bit bort låg ytterligare en fågel i ett dike. Den har troligen flugit dit. Jag vet inte om någon helt enkelt kört en hagelbössa rakt in i en flock med fåglar, säger Lars Rangenheim.

Anna Törnfelt, som är ordförande för LRF på Gotland, säger att de kraftigt tar avstånd från det som inträffat. –?Det här är skandal. Om man är utbildad och tagit jägarexamen får man lära sig att man inte får lämna ett skadeskjutet djur. Så rent etiskt är det verkligen inte okej, säger Anna Törnfelt.

Det är inte känt vem eller vilka som skjutit gässen fast hon säger att det är känt att frustrationen är stor bland lantbrukarna som drabbas av att de vitkindade gässen äter upp deras grödor.

–?Det är nästan alltid samma åkrar som blir drabbade och i år var det några som drabbades av skadorna som gässen orsakat och sedan kom torkan. Då blir läget väldigt ansträngt, säger Anna Törnfelt. Hon undrar vem som egentligen skjutit de vitkindade gässen. –?Man kan ju undra om det är något pojkstreck eller vem som gjort det här. De regler som finns måste följas och det är först senare i vår som det är skyddsjakt, säger Anna Törnfelt.

Källa: helagotland.se