Skogsarbetare önskar björnspray mot björnar

 

bjornSkogsarbetare är oroliga för attacker så de vill ha björnspray. Skogsbolagens personal i norra Sverige upplever att björnmöten har blivit ett stort arbetsmiljöproblem.  För att känna sig trygg på jobbet vill man införa en så kallad björnspray. Dock är detta vapenklassat i Sverige.
– Pepparspray är ett verktyg i att skapa trygghet, säger Fredrik Bergström, Sveaskog.

Personalen i skogsbolagen i norra delen av Sverige säger att de känner sig otrygga när de arbetar i skogen eftersom det finns en rädsla för björnmöten. För att lösa denna situation vill skogsbolagen införa en så kallad björnspray, vilken är en starkare typ av pepparspray. – Det finns en risk och vi vill skapa en trygghet med sprayen, säger Fredrik Bergström, på Sveaskog. Björnsprayen är ovanlig i Sverige eftersom det är vapenklassat. För att få använda den krävs det därför en licensansökan med motivering. Fast den här typen av licens utfärdas sällan.

Länsstyrelsen och polisen uppmanar istället att personalen blir utbildade i björnars beteenden och hur man hanterar ett skarpt möte i skogen. – Björnsprayen är ordentligt kraftig. Den är mycket kraftigare än polisens egna och sprutar den fel och blir kontaminerad har man ett stort problem att ta sig från skogen, säger Joacim Lundqvist, viltansvarig på polisen i Västerbotten.

Men skogsbolaget menar ändå att de skulle behöva björnsprayen. – De tänker att risken att bli attackerad rent fysiskt är jätteliten, och det är den, så det förstår vi, men jag tror inte att de förstår den otrygghet som våra medarbetare känner, säger Fredrik Bergström, SveaSkog.

Källa: svt nyheter västerbotten