Skottpengar på vildsvin i Polen

vildsvin

Regeringen i Polen har beslutat att avliva hundratusentals vildsvin i syfte att stoppa utbredningen av afrikansk svinpest i landet. Forskare, jägare och naturvänner protesterar mot vad de betraktar som en meningslös och barbarisk utrotning av en hel djurart. En ny miljöfejd har exploderat i Polen och konflikten gäller regeringens planer på att skjuta av flertalet av landets mellan 200.000 och 300.000 vildsvin. Den massiva avskjutningen av vildsvin är det enda sättet att komma till rätta med den fruktade och ytterst smittsamma afrikanska svinpesten (ASF), menar miljöministern Henryk Kowalczyk.

Myndigheternas plan är att upp till 90 procent av Polens vildsvin ska skjutas vilket uppmuntras med skottpengar och högsta belöning är motsvarande 2.000 kronor för en vuxen sugga.

Den polska regeringens beslut möts av många invändningar. Vissa jägare protesterar mot att avskjutningen bryter mot deras etiska regler för viltjakt. 

”Någon som är sjuk i huvudet har beslutat att alla vildsvin ska skjutas, inklusive dräktiga suggor och de som redan har ungar. Jag vädjar till alla mina kollegor att inte delta i denna massaker”, skriver en jägarorganisation i södra Polen i ett öppet brev.

En massutrotning av vildsvinen kan i själva verket vara riskabel för människan, enligt vissa forskare. Vildsvin äter gnagare och råttor och konkurrerar om deras föda, till exempel ekollon. Skogsgnagare är bärare av fästingar, och sprider därmed för människan farliga sjukdomar som borrelia och hjärninflammation (TBE). Försvinner vildsvinen kan det innebära en ökning av infekterade fästingar. 

Det polska jägarförbundets styrelse framhåller i ett uttalande artens betydelse för den ekologiska balansen i landets skogar. Jägarna medger samtidigt att en viss minskning av vildsvinspopulationen kan vara nödvändig.

Källa: dn.se

LÄMNA ETT SVAR

Var vänlig fyll i din kommentar
Var vänlig ange ditt namn