SM i pistolskytte

pistol

SM i pistolskytte startade i tisdags i Skövde. Först ut var militär snabbmatch som går ut på att man på kort tid ska avlossa 5 skott mot en måltavla. På ett skjutområde söder om Skövde samlades många av landets främsta skyttar. De fyra vapengrupper det tävlas i heter A, B, C och R. Under tisdagen var det vapenklasserna A och C det tävlades i, alltså både grovkalibriga pistoler av tjänstemannakaraktär och finkalibriga pistoler.

Åke Nordin, som är press- och hemsideansvarig för pistol-SM, skjuter i vanliga fall för FOK Borås. Han förklarar på vilket sätt gruppindelningen har för hur vapnet används: – Det är stora skillnader i skjutegenskaper. Den finkalibriga har mycket mindre rekyl. Revolvern har inte mycket rekyl, men man måste spänna hanen så det är ett långsammare vapen. Det är svårast att skjuta A-klass eftersom de har mycket rekyl blir det svårt när man ska skjuta fem skott på sex sekunder.

Oftast tävlas det i C-klassen, det är också den billigaste klassen att skjuta i. Åke visar upp sin Hammerli SP20, vilket dock inte längre tillverkas. Åke, som är 63 år, har skjutit pistol i 37 år. Han har tävlat för landslaget 16 gånger. Och hans åldern ger honom tillträde i veteranklassen fast han brukar inte skjuta i den klassen. – Jag behöver inte det eftersom jag fortfarande tillhör elitnivån, säger han.

På området finns också ett känt ansikte. Ragnar Skanåker, fyrfaldig OS-medaljör i pistolskytte. Han sitter i ett marknadsstånd intill skjutbanorna där han bland annat säljer sin bok “Nio OS – nästan”. Ragnar ger sina bästa tips för att bli en bra skytt. Någon intelligens behövs inte men motivation och hårt arbete är viktiga ingredienser om man vill lyckas.

– Ingen har tränat lika mycket som jag. Det gäller också att veta hur man styr hjärnan, säger han, berättar Ragnar. Han har även ett och annat om livsfilosofi att lära ut. – Man ska ta tillvara på livet man har och ta ett steg i taget och leva i nuet.

Källa: Skaraborgs Läns Tidning