Sommarplågor för hundar

Sommar och semester innebär en hel del att tänka på för hundägare. Det som oroar mest är fästingar, ormbett och värmeslag, visar AniCuras nya undersökning Husdjursbarometern. Som djurägare är det också bra att hålla koll på algblomning och sommarfukteksem om hunden badar mycket.

I undersökningen fick 1017 djurägare svara på vad de oroar sig mest för inför sommaren. Nästan varannan (48 %) oroar sig mest för fästingar och var tredje (32 %) för ormbett. Därefter kommer värmeslag, getingstick och sårskador.

– Det är bra att man som djurägare är medveten om vilka risker som finns, men det finns ingen anledning till överdriven oro. Många hundar bekämpar de fästingburna infektionerna själva, men ibland kan de utveckla sjukdomar som kräver behandling. För att förebygga fästingbett och smittor hos husdjur finns olika preparat på apoteken, som tuggtabletter och halsband. Dessutom är det bra att undersöka hundens päls någon gång per dag, säger Karin Löfqvist, veterinär på AniCura Djursjukhuset i Hässleholm.

Hund och bad – tänk på det här
Många hundar tycker om att bada på sommaren. Hundar med tät eller lång päls som retrievers, Rottweiler och New Foundland kan vara i riskzonen för att få fukteksem när de blir blöta.

–  Ofta blossar fukteksem upp snabbt och kan både klia och smärta rejält. Typiska platser för fukteksem är kinder, nacke/hals, rygg, lår och svansrot. Om man upptäcker fukteksem tidigt kan man själv klippa bort pälsen över och runt eksemet så att det kan luftas och hållas rent. Har eksemet blivit tillräckligt stort och smärtande bör man uppsöka veterinär, säger Karin Löfqvist.

Hundägare bör även hålla koll på algblomning som kan förekomma när vattnet börjar bli varmt i senare delen av juli och fram till september. Hundar kan utsättas för algförgiftning genom bad eller om de dricker i förgiftade sjöar och hav.

– Låt inte hunden bada om du misstänker algblomning. Om algerna är koncentrerade i vattnet behövs vanligtvis inte någon stor mängd för att en hund ska bli allvarligt sjuk. Symptomen på algförgiftning hos hund kan vara oro, darrighet, kräkningar, diarré och kramper, säger Karin Löfqvist. Fler exempel, råd och tips finns på anicura.se

AniCura är en familj av framstående djursjukhus och kliniker specialiserade på sällskapsdjur. Företaget föddes ur idén att med gemensamma resurser skapa en bättre djursjukvård och grundades 2011 som den första sammanslagningen av djursjukhus i Norden. Idag är AniCura en förebild inom avancerad djursjukvård och en uppskattad partner till djurägare och remitterande veterinärer i Europa. Inom företaget erbjuds ett stort utbud av medicinska och kirurgiska tjänster. Detta innefattar alltifrån förebyggande vård och bassjukvård, till avancerad diagnostik, invärtesmedicin, intensivvård, kirurgi och ortopedi. AniCura erbjuder även rehabilitering, sjukgymnastik och kostrådgivning samt utvald djurmat och vårdprodukter. För information om hur AniCura arbetar för att skapa framtidens djursjukvård, hemsida www.anicuragroup.com