Somrigt kollo med jakt och fiske

Flickan på bilden har inget att göra med texten.

Sommarkollot för ungdomar som anordnats av Högsby jaktvårdskrets pågick från lördag morgon till söndag eftermiddag 7–8 juli och många aktiviteter stod på agendan under dessa dagar.

Lördagen började med orienteringskunskap och orienterare från Berga SOK lärde ut orienteringens grunder. Ungdomarna fick först ett teoripass inomhus för att senare gå ut i terrängen och använda sig av sina nya kunskaper då de skulle leta upp 13 kontroller.

Därefter fortsatte dagen med fiske, femkamp, luftgevärsskytte och snickrande av fågelholkar och iläggning av kräftburar. Fisket var mycket bra och det drogs upp många fina fiskar.

Det blev förstås livliga diskussioner om vem som hade fått mest fisk och vem som hade fått störst fisk, precis som det ska vara.

Då klockan släcktes på kvällen tog det bara en kvart innan det var det knäpptyst och alla sov. Det tär på krafterna att vara på kollo.

Aktiviteterna fortsatte på söndagsmorgonen med att kräftburar vittjades och fågelholkarna, som tillverkats på lördagen, sattes upp på lämpliga träd.

Sedan kom brandkåren från Fliseryd på ett uppskattat besök. Brandmännen hade med sig en brandbil och barnen fick titta på all utrustning som fanns i bilen och som en brandman måste ha på sig.

Brandkåren pratade brandsäkerhet, om till exempel vad för saker man ska ha hemma i form av brandvarnare, samlingsplats och liknande.

På eftermiddagen åkte hela gänget till Skogens IF där ledare från klubben visade deltagarna hur man skjuter med pilbåge. Vi började med att gå igenom grunderna inomhus och skjuta på tavla. När vi gjort det ett tag så fick barnen gå ut och prova på att skjuta mot 3D-figurer.

Husrum för deltagarna på kollot var Grönskogs skola. Där lagade vi mat under fältmässiga förhållanden.

När vi summerade kollot på söndag eftermiddag hade en del av deltagarna varit med om nya saker och fått med sig nya erfarenheter och nya kompisar.

Vi som ledare tycker att allt hade gått enligt planerna och att kollot varit lyckat. Ett stort tack till alla som varit med och hjälpt till för att göra det möjligt, berättar Martin Sahlberg i Svensk Jakt.