Stympad älg hittad vid vägkanten

alg

I början av veckan upptäckte Anders Holmgren en stympad älgkropp på sin mark i Skephult i Marks kommun. Det visade sig vara en älgtjur som fått huvud och de två frambenen avsågade. Dessutom hade älgen skador som tydde på att någon försökt få med sig fler delar hem. – Det verkar som att de har försökt skära upp den för att ta ut tarmarna, men varför de slutat eller vad som hänt, det vet man inte, säger Anders Holmgren.

Efter upptäckten ringde Anders Holmgren till eftersöksjägaren Bengt Håkansson. Han säger sig aldrig ha sett något liknande som det han fick se när han anlände till platsen. – Det var för jävligt. Det var inga jägare, det var lätt att se. De hade försökt ta ur magen men skurit hål på tarmarna. De hade också försökt ta sig in genom ändtarmen med knivar, men misslyckats där med. Då hade tagit huvudet och bogarna de bästa bitarna, låren, hade de lämnat, säger han.

Bengt Håkansson ringde till polisen, som skickade en patrull till platsen. Händelsen är nu polisanmäld. – Man blir ju både besviken och förbannad över att någon gör så. Det är jaktbrott, säger Bengt Håkansson.
Enligt Thomas Andersson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås, finns det ett par möjliga brottsrubriceringar för händelsen. – Det rör sig med stor sannolikhet om en trafikolycka med smitning från början. Också har vi diskuterat om det möjligtvis kan vara fråga om ett jaktbrott. En påkörd älg ska tillfalla jakträttsinnehavaren eller markägaren, men här har man istället plockat med sig delar av älgen.

Det finns dessvärre inga vittnen till händelsen, vilket gör utredningsläget mycket svårt. Den döda älgen ligger kvar på platsen och blir nu föda för andra djur. – Den var inte tjänligt som människoföda, menar Anders Holmgren.

källa: gp.se