Svårt att bekämpa skabbrävar

 

– Det dyker upp skabbrävar här och där. Vi sätter ut grävlingsfällor, men rävar är försiktiga och svårfångade. Vi åker ut till platser där folk sett rävarna, men ofta har djuren försvunnit. Skabbrävar förflyttar sig anmärkningsvärt snabbt, trots att de är sjuka. Det gäller att försöka få tag på rävarna så att djuren kan avlivas för de plågas väldigt mycket. säger eftersöksjägaren Urban Hertin til nt.se.

Det finns även risk för att andra slags djur blir smittade.

– Hundar riskerar att få skabb. Det kan räcka med att de går i samma buskage som rävarna. Katter biter inte smittan på, men lodjur kan få rävskabb, upplyser Urban Hertin.

Rävskabb orsakas av ett kvalster som lever i rävens hud och leder till en mycket kraftig klåda. Det förstör också huden och håret faller av. Räven kan bli helt hårlös och fryser därför ofta ihjäl.

Djuren kan också ha skabb på delar av kroppen och svansen. I dessa fall kan exempelvis bara stickelhåren falla av och bottenullen sitter kvar. Det är ofta på svansen och bakre delen av kroppen som rävskabben först blir synlig.

Men snart blir även de angripna delarna helt hårlösa och infektionen sprider sig till resten av pälsen. Räven kommer därför troligen att dö inom några veckor.

Källa: nt.se.