Tama älgar i Östergötland

Utländska turister tycker att älgar ett exotiskt inslag på Sverigesemestern. För familjen Törnström i Östra Harg i Östergötland är de däremot ett växande problem. EvaMarie Törnström arbetar på LRF och kollegorna där brukar tro att hon skarvar när hon berättar om hur närgångna älgarna är där hemma. – Det handlar i stort sett om en och samma ko som mer eller mindre bor i vår trädgård och den lär sina kalvar att människan inte är farlig, menar EvaMarie. Familjen har bott här länge och området är känt för sin rika älgstam.

– Här finns så gott om dem att vi nästan inte kan gå ut, utan att komma i närkontakt med dem. Jag minns när barnen var små på 1990-talet och cyklade till skolbusshållplatsen nere vid kyrkan och fick tvärnita för att inte krocka med korsande älgar. När alla sommargäster är på plats håller sig de flesta älgarna på lite avstånd men när sommargästerna åker hem på höstkanten dyker de upp igen. – Då blir de framfusiga igen och ibland drar man sig faktiskt för att ta en promenad i omgivningarna, säger EvaMarie.

Man kan skoja om det hela, men det finns en allvarlig sida av de närgångna älgarna. – I år har viltet det mycket tufft på grund av torkan. Det är därför de i så hög utsträckning söker föda och vatten i bostadsområden men de förstör också de redan hårt ansatta böndernas åkrar i jakt på föda.

EvaMarie funderar inte på jaktlicens för egen del, men har pratat med dem som har jakträtten i området eftersom hon har blandade känslor inför att vara bosatt i rena älgparken. – Visst ska även älgarna få finnas, men just den här älgkon är onaturligt tam och det är inte oproblematiskt.

EvaMarie arbetade tidigare på kriminaltekniska laboratoriet och vet vilka skador en aggressiv älg kan tillfoga en människa. – Jag minns speciellt ett fall med en svårt sargad kvinna. Alla trodde att hon blivit mördad av sin man och att han skulle ha kört över henne med åkgräsklipparen, men en kriminaltekniker fann hår ifrån vilt i kvinnans hud och till slut kom det fram att hon hade blivit attackerad av en älg.

Källa: corren.se