Tänk på att ekollon är farliga för din hund

hund

Under hösten gäller det att hålla extra koll på sin hund under promenaderna eller jakten, speciellt om den är matglad och inte så kräsen. Just nu ramlar nämligen stora mängder ekollon ner på marken i södra och mellersta Sverige. Ekollonen är farliga för hundar och i värsta fall kan lever och njurar skadas. Detta kan i sin tur leda till att hunden avlider, rapporterar land.se.

Ekollon innehåller nämligen stora mängder av ämnet tannin vilket är giftigt för hundar. Ämnet är frätande och leder till inflammation i hundens mag- och tarmkanals väggar.

– Om hunden får i sig något enstaka ekollon stannar skadorna förhoppningsvis vid magsmärtor. Men får den i sig stora mängder ekollon kan den få kräkningar och diarré, säger försäkringsbolaget Agrias veterinär Lotta Möller till land.se.

Symtomen på förgiftning kan se olika ut för olika hundar. Vissa blir kraftigt påverkade medan andra inte mår speciellt dåligt. Vanliga symtom är att hunden kräks, verkar slö eller slutar äta. Men den kan även bli förstoppad och inom ett par dygn, upp till tio dagar efter, kan den få en tjärliknande diarré. Verkar din hund att må dåligt är det självklart läge att kontakta veterinär. Skulle det visa sig att den blivit förgiftad kan denna ge hunden aktivt kol och behandling mot magsmärtor, förstoppning och diarré.