Tänk på hundens säkerhet vid risk för vargmöten

varg

Vargen dödar mellan 20 och 50 hundar i Finland varje år. I jakttider är det bra att tänka på hundens säkerhet, konstaterar Finlands viltcentral. Största delen av de hundar som vargen dödar är jakthundar. Och under pågående jaktår har vargen redan dödat flera hundar runt om i landet.

Man kan delvis förebygga skador på sin hundorsakade av varg om man vidtar vissa åtgärder. Skyddsmetoderna för hundar är alltid kompromisser och det finns inte en enda fullkomlig och säker metod. Men grovt kan metoderna delas in i två kategorier: fastställande av vargens närvaro och olika skyddsutrustningar, kontrollera jaktområdet och använd skyddsutrustning

Den kanske mest effektiva metoden för att undvika att stöta på varg är att undersöka det tilltänkta jaktområdet och spana efter spår. Om man upptäcker att vargspår leder in i området men inte ut, lönar det sig inte att släppa loss hunden.

Genom att använda till exempel GPS-halsband och följa hunden på närmare avstånd skyddar hunden effektivt. Största delen av de hundar som har överlevt en attack har blivit räddade genom ett ingripande av sin husse.

Skyddsutrustning avsedd för hundar, till exempel västar och halsband, skyddar hunden mot bett. Bjällror att fästa i halsbandet är avsedda att avskräcka vargen. Utrustningarna är tänkt ge hunden dyrbar tid, så att ägaren hinner till undsättning.

Källa: svenska.yle.fi