Tävling med viltkött på menyn

kott

Tävlingen om Årets viltmatrestaurang återkommer i ny tappning i höst. Arrangör är Svenska Viltmatakademin, som får stöd av Svenska Jägareförbundet.
– Vi vill lyfta fram viltköttet som en ekologisk, lokalproducerad och miljösmart råvara, säger Christina Nilson-Dag, informationsansvarig i Svenska Jägareförbundet.

Nomineringarna ska vara inne före den 7 oktober och i slutet av året koras vinnaren. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma och uppmuntra duktiga restauranger och krögare som vill satsa på viltkött i sin meny. Och den restaurang i Sverige som på bästa sätt använder viltkött för lönsamhet och utveckling i sin verksamhet får också priset.

I år ligger fokus först och främst på vildsvinsköttet. För i takt med att vildsvinsstammarna växer och jakten ökar kommer allt mer vildsvinskött ut på marknaden och då måste också konsumtionen av vildsvinskött öka. – Det finns ett jättestort intresse för matlagning och kokböcker i vårt land. Människor äter oftare ute på krogen och lägger stor vikt vid sunda råvaror och där ligger viltköttet helt rätt. Dessvärre är det många som tvekar när det gäller vildsvinskött vilket är synd, säger Christina Nilson-Dag.

I juryn sitter Gert Klötzke, vinnare av Årets Kock och mångårig ledare av kocklandslaget.Fredrik Eriksson, kreativ ledare för Restaurangakademin och även han vinnare av Årets Kock, tillsammans med antal personer från olika branschföretag.

Svenska Jägareförbundet stödjer utmärkelsen och uppmanar sina medlemmar och andra att nominera lämpliga restauranger till Årets viltmatrestaurang.

Källa: Svensk Jakt