Tiden gick ut så ingen varg fälldes inom Snappertunareviret

Ingen jägare fällde nån varg under tiden för undantagslovet i Ingå och Snappertuna. Dispensen inleddes den 29 juni och avslutades den 19 juli. Det var Finlands viltcentral som beviljade undantagslovet. Dispensen gällde på ett 30 000 hektar stort område i Ingå och Raseborg.

I villkoren för lovet fanns två möjliga alternativ till när jägarna fick skjuta en varg. Jägarna fick skjuta en varg ifall den återvände inom en timme till en plats efter att jägarna hade försökt skrämma bort den med fördrivningspatroner.

Dessutom skulle vargen återvända till max 200 meters avstånd från fördrivningsplatsen. Jägarna fick också lov att skjuta en varg ifall den närmade sig till högst 30 meters avstånd från jägaren. Men då krävdes det ändå att jägarna närmade sig vargen till fots. Jägarna fick heller inte gömma sig för eller smyga på vargen utan den skulle ha möjlighet att se människan.

Ifall jägarna vill göra ett nytt försök med att skjuta en varg inom Snappertunareviret måste de lämna in en ny ansökan. Det gamla lovet kan inte förlängas.

Förra hösten fällde jägarna med ett liknande lov en varg i Karis och då visade det sig att det fällda djuret var flockens alfahane. I undantagslovet nu hette det nu istället att alfahonan inte borde skjutas om den går att känna igen.

Källa: svenska.yle.fi