Tillfälligt stopp för lagliga 3D-vapen

Liknande vapen kan vara möjligt att skriv ut i 3D med hjälp av ritningar.

En amerikansk domstol har satt stopp för möjligheten att helt lagligt ladda ned ritningar till vapendelar som sedan kan skrivas ut med en 3D-skrivare. Och detta beslutet kom bara några timmar innan ritningarna skulle publiceras på nätet. Åtta delstater har överklagat detta beslut, som Allt om Jakt & Vapen tidigare berättat om. Beslutet skulle ge företaget Defense Distributed tillstånd att publicera ritningar på 3D-vapen på sin hemsida.

Domaren Robert Lasnik menar att publicering av dessa ritningar skulle kunna innebära stor fara för amerikanska medborgare.

Med ritningarnas hjälp går det att skriva ut delar till en pistol som är ganska enkel att bygga ihop. Men många oroas över att dessa vapen saknar serienummer och inte går att spåra. De är dessutom svåra att upptäcka då de tillverkas i plast och inte ger utslag på metalldetektorer.

Defense Distributed, som inte gör någon hemlighet med sitt motstånd mot hårdare vapenlagstiftning i USA, fick tillståndet efter en flera år lång rättslig strid som startade 2013. Och den 29 juni i år kom beslutet att regeringen valt att lägga ned sin del av stämningen.

Företagets advokat Josh Blackman avslöjade under tisdagens utfrågning att ritningarna hade laddats upp på företagets hemsida redan på fredagen. Publiceringen av dessa filer är nu olaglig enligt federal lag, enligt domare Lasnik.

– Det finns 3D-skrivare på högskolor och i offentliga utrymmen och sannolikheten för potentiellt irreparabel skada är stor, menar Lasnik.

Källa: Aftonbladet