Tips till hundägare under vintern

hund

Nu under den kalla årstiden gäller det att vara uppmärksam på risken för förfrysningsskador, torra tassar som spricker och små, korta hundben som pulsar i djup snö.

–  Det är lätt att glömma bort hur snabbt en bil blir kall när motorn stängs av. Lämna därför inte hunden ensam i bilen när temperaturen krymper nedåt, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef, Agria Djurförsäkring.

Störst risk att drabbas har utstickande kroppsdelar som till exempel tassar, öron och svanstipp. Även hanhundarnas pung är i farozonen när temperaturen faller. Äger man en tik ska man å andra sidan vara försiktig med stillasittande som kan leda till urinvägsinfektion.

Tecken på förfrysningsskador är att öron, svanstipp eller andra områden är rodnade, svullna eller ömma. Misstänker du att din hund förfrusit ska du kontakta en veterinär.

Tänk på att valpar och unghundar som inte fått sin rik­tiga päls kan behöva extra hjälp att hålla värmen. Precis som små hundar med korta ben och äldre hundar. Här kan ett skönt täcke hjälpa dem att hålla värmen.  

Om din hund har torra tassar bör du smörja in trampdynorna med en fet salva för att förebygga problem med sprickor. Håll ett öga på hunden, annars finns risk för att hunden slickar bort salvan.

Om ni promenerar på saltade vägar är det bra om du spolar av hundens tassar efter promenaden. Vägsaltet torkar nämligen ut trampdynorna om det får vara kvar. Kommer saltet in i sprickor i tassarna kan det dessutom svida till ordentligt. Så om hunden blir plötsligt halt på promenaden kan vägsaltet vara boven.

Anpassa jakt och träning efter hundens kondition och förmåga.

källa: agria.se

LÄMNA ETT SVAR

Var vänlig fyll i din kommentar
Var vänlig ange ditt namn