Torkan ställer krav på jägarna

vilt

Årets jaktsäsong är i full gång. Och i gryning och skymning går många jägare ut för att få syn på en bock. Dock är det viktigt att välja rätt djur att skjuta i höst, på grund av den torra och varma sommaren som varit.

Jonatan Lilja, som arbetar som jaktvårdskonsulent i Jönköpings län, var själv uppe tidigt på årets bockjacktspremiär och ser fram emot höstens jakt. – Det kommer bli en intressant jaktsäsong som ställer många krav på oss som jägare, säger han.

Eftersom det varit torrt i skog och mark under sommaren har fodret för viltet inte blivit lika näringsrikt och djuren blir därför mindre än vanligt. – Då vikterna på hondjuren är mindre, får de inte lika bra reproduktion kommande år, menar Jonatan.

För att vårda naturen på rätt sätt ska den som jagar ställa in siktet på de små och ynkliga. – Det är kalvar och kidar som bör prioriteras, säger Jonatan och förklarar att de inte har så stor chans att överleva vintern. – Klarar vi jägare att välja ut vilka som ska skjutas kommer konkurrensen om fodret mellan djuren att minska.

Trots sommarens konsekvenser tror Jonatan att det finns hopp för framtiden och han upplever att fler jägare har koll på vilka individer som finns på sina jaktmarker samt vilka som ska skjutas och inte. – Så länge vi klarar att förvalta våra viltarter på lokal nivå, finns alla möjligheter att vi ska kunna ha fina, kvalitativa viltstammar av fler olika arter, avslutar Jonatan Lilja.

Källa: sverigesradio.se