Varg i Växjö?

Varg
Vargen på bilden har inget samband med texten

Under helgen togs ett foto på ett djur i närheten av Växjö och enligt många liknar djuret på bilden en varg. För att fastställa att det är en varg måste Länsstyrelsen kvalitetssäkra bilden samt undersöka platsen där djuret rört sig. Jan-Erik Johannisson, som är jägare och rovdjursspårare på Länsstyrelsen i Kalmar och Kronobergs län, ska besöka platsen under veckan för att leta efter spår från djuret. – Jag tror att det rör sig om en varg och att det är en hane på några år eftersom den ser kraftig ut på bilden, säger Jan-Erik Johannisson.

Även Jens Frank, forskare vid institutionen för ekologi, menar att det finns stora likheter mellan en varg och djuret på bilden. Detta eftersom den har ett vitt fält runt munnen och en mörkare rygg än en hund samt att de rödfärgade öronen typiska för vargar.

– Dock finns det en hundras som är väldigt lik en varg. Rasen som är framavlad i Tyskland och Holland kallas för  Saarloos Wolfhond. Men jag tycker det är mer som stämmer in på en varg, menar Johannisson. Skulle det röra sig om en varg tror rovdjursspåraren inte att den är särskilt farlig för vare sig människor eller jakthundar.

– Vargarna i södra Sverige är inte så revirhävdande som uppe i Värmland eller mer norrut. De känner inte att de måste försvara sig mot andra vargar eller hundar på samma sätt. Här nere är det oftast vandringshanar som söker sitt revir varför de har inte ett eget område, säger Jan-Erik Johannisson.

Källa: svt.se