Varg och lodjur ska inventeras i Uppsala

lodjur

Nu pågår en inventering av varg och lodjur i Uppsala län och syftet med denna är att se hur många individer som finns i länet. Allra lättast blir det att inventera när snön har fallit genom spårsökning.  – Lite förenklat kan man säga att vi i första hand letar efter flera vargar eller lodjur som går tillsammans. Denna information använder man sedan för att räkna om till hur många djur som finns i hela länet, säger Sebastian Olofsson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Uppsala län, i ett pressmeddelande.

Även om länsstyrelsen har personal som söker är allmänhetens hjälp avgörande.  – Vi hoppas att så många som möjligt hör av sig om de ser något av de stora rovdjuren, eller spår efter dem, eftersom allmänhetens iakttagelser är viktiga, säger Sebastian Olofsson på länsstyrelsen.

Numera är så kallade åtelkameror, alltså övervakningskameror som främst används av jägare, inte tillståndspliktiga och bilder som tas av dem används gärna i inventeringen. Inventeringen pågår till den sista februari 2019 för lodjur och till sista mars 2019 för varg. Under förra årets inventering hittades ungefär 65 lodjur och 5 vargar i länet.

Källa: salaallehanda.com