Varg på besök i Helsingfors

varg

En varg rörde sig i östra Helsingfors på måndagsmorgonen, meddelar Helsingforspolisen. Polisen säger att den rörde sig österut och lämnade Helsingfors vid lunchtid.

– Det är sällan som enskilda vargar rör sig inom storstadsregioner fast tidpunkten var helt väntad. Det är ju nu som ungdjuren, fjolårsvalparna, lösgör sig från flocken för att leta efter ett eget revir och en egen partner för att kunna bilda familj, säger Bern Nordman, verksamhetschef på Natur och Miljökontoret.

Den östra vargstammen, som den aktuella vargen förmodligen kom ifrån, har varit stark, medan den västra varit mindre. Den västra stammen har på senare tid blivit starkare, säger Nordman – särskilt i Österbotten. Det beror förmodligen på att ungdjur från öst sökt sig västerut.

– Vi har haft starka föryngringar, mycket valpar i östra Finland och de valparna har sedan sökt sig västerut framför allt för att det nu i väst där det finns gott om mat. Vi har en otroligt stark älgstam och mycket hjortar. Därför har vargarna kommit till västra och delvis södra Finland. Och de trivs, säger Nordman.

Vargen hör till de djur som tillsammans med andra stora rovdjur, på grund av urbaniseringen blir alltmer sällsynta i huvudstadsregionen. Den finns med bland de djurarter som är starkt utrotningshotade och är med på listan över rödlistade djur i Finland.

Källa: svenska.yle.fi

LÄMNA ETT SVAR

Var vänlig fyll i din kommentar
Var vänlig ange ditt namn