Viktigt att jaktlagen hjälps åt för att skydda hunden

varg

Övermalax jaktklubb i Finland har tagit beslut att lägga av med jakten direkt om en jakthund skulle bli dödad av en varg.  Och Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral Kust-Österbotten förstår jägarnas oro. – Det är en helt ny situation här i Kust-Österbotten. Men jägarna i östra Finland har levt med detta problem under tjugotals år, säger Pellas.

Han berättar att man i Östra Finland har försökt skydda sina hundar och ändå försöka att upprätthålla jakten. Varje år tar vargen ett tjugotal hundar i Finland. Men ännu har ingen jakthund i Österbotten blivit dödad. – Det är dock flera som har blivit bitna. Överlag lever jakthundarna en farlig tillvaro eftersom många också blir överkörda av bilar eller drunknar när de går genom isen.

Vargen är en ny dödlig faktor att räkna med. Tack vare att en del hundar är GPS-försedda kan man se var de rör sig och om de till exempel är på väg mot en väg. – Men är hunden mitt i skogen och det kommer en varg så är det enda sättet att skydda hunden är att vara nära den.

– Det har visat sig att vargen är som mest aktiv kvällstid när det börjar mörkna och när det har lugnat ner sig i skogen. Då har det varit väldigt få attacker när det är liv och rörelse mitt på dagen. Pellas anser att det är viktigt att man i jaktlagen hjälper hundägarna att få fast hundarna när jakten är slut för dagen. – Det är en åtgärd man absolut bör ta till så att inte hundarna blir kvar i skogen i mörkret.

I Östra Finland har jägarna gjort sladdspår på skogsbilvägarna för att kunna se vargens tassavtryck även om det inte är snö på marken.  På så sätt kan man se på vilken sida av vägen flocken finns. I Östra Finland finns det även vargar med GPS-sändare och då kan jägarna få uppgifter från Naturresursinstitutet Luke om var djuren finns. – Om man har märkt en varg i en flock så vet man ungefär var flocken befinner sig. Men eftersom de rör sig snabbt så det ger inte ett heltäckande skydd.

Andra åtgärder som Pellas rekommenderar är olika former av västar som man kan klä på hunden. I Sverige har man prövat många olika västar och där används de aktivt när man till exempel jagar vildsvin. I Finland har man än så länge väldigt lite erfarenhet av hur västarna fungerar. Finlands viltcentral kommer dock att ta in elvästar och kanske redan i höst pröva dessa på vissa ställen.

Källa: svenska.yle.fi