Vildsvin gömmer sig för kommujägarna i Olofström

vildsvin

Olofströms kommuns skyddsjägare Lars- Peter Runesson och tio skyddsjägare ur samma lag samt lika många jägare från ett angränsande jaktlaget gick på vildsvinsjakt i söndags. Dock såg de inte så mycket som skymten av ett vildsvin. – Vi höll på i flera timmar i det område där vildsvinen orsakat stora skador men antingen hade de gett sig av eller också gömde de sig väl, säger han.

Runesson var ansvarig för skyddsjakten i helgen och han har tidigare varit med om att stå så nära som en meter från ett vildsvin som legat. – Det är nästan omöjligt att få syn på dem när de gömmer sig eftersom de kan konsten att ligga blixtstilla och då vet vi inte ens om att vi kan ha gått precis förbi dem, säger han.

Vid söndagens jakt fanns flera hundar med för att lättare få upp spår efter vildsvinen fast inte ens hundarna fick vädring på några djur. – Det kan tala för att svinen hade flyttat till en annan plats då de rör sig över stora områden och sedan kommer tillbaka igen.

För ett tag sedan fick skyddsjägarna rapport om att en grupp vildsvin befann sig i motionsspåret i Kyrkhult vid elvatiden på kvällen. De senaste åren har Olofströms kommun lagt ner stora resurser för att minimera vildsvinsstammen dels genom jakt och dels genom att fånga dem i fällor. Men resultatet är dessvärre nedslående.

– Vildsvin är svårjagade och fällan som vi köpte in har inte heller varit så effektiv. Nu finns det dock andra fällor som vi ska titta på för vi ger oss inte för på något sätt ska vi få tag på vildsvinen, säger Runesson.

Källa: blt.se