Vildsvin löper amok inne i samhälle

vildsvin

92-åriga Gunnar Johansson i Hargshamn blev väckt av ett fasligt liv från garageuppfarten natten mellan fredag och lördag. Övertygad om att det var inbrottstjuvar gläntade Gunnar Johansson på köksgardinen och kikade ut.

–?Det var ett himla liv. Jag såg en stor grissugga och tre brunrandiga ungar och suggan hade fått tag i soptunnan och hade den högt i luften. Då öppnade jag dörren och gjorde ett indiantjut av världens kraft varpå grisarna försvann på ett ögonblick genom grannens häck, berättar Gunnar. Men han befarar att de kommer tillbaka. Flera andra i bostadsområdet har också drabbats.

–?Jag trodde aldrig att jag skulle få se grisar inne i samhället. De måste bort härifrån, kultingarna blir vi aldrig av med i fall vi inte skjuter dem. De är vana att gå här.

Efter beslut i bygg- och miljönämnden i Östhammars kommun för några år sedan finns det ingen kommunjägare som kan rycka ut utan privatpersoner kan i?stället anlita viltvårdare på egen bekostnad.

– I grund och botten är det markägarna och jägarna som har ansvaret, menar Lars Plahn som är handläggare vid naturmiljöenheten på länsstyrelsen.

Han påpekar även att det behövs både jakt och andra skade­förebyggande åtgärder för att begränsa vildsvinsstammen och den skada vild­svinen kan orsaka:

–?På något sätt måste folk få hjälp. Att ha viltvårdare­ eller kommunala jägare som snabbt kan komma ut när man behöver göra något.

Källa: unt.se