Hem Film Hundskolan

Hundskolan

I filmserien Hundskolan ger Kenth och Anette Gustafsson sina tips på hur du ska träna din jakthund på bästa sätt.

Inkallning

Film: Så får du till inkallningen

Inkallning är ett av de viktigaste kommandona man lär in på sin hund. Det är det kommando som avgör hur väl tillvaron med hunden ska fungera. Här får du lite tips på hur du kan arbeta med inkallningsövningar.
Viltspårträning

Film: Viltspårträning del 2

Nu ska vi ge tips om hur du som hundägare kan komma vidare med viltspårträningen.

Film: Viltspårträning

En av de aktiviteter som kan vara lämplig att göra med sin hund ­under sommaren är att träna viltspår. När det gäller att lära sin hund att spåra finns det många olika sätt att göra det på, och det här är Kenth Gustafssons sätt.
hundmöte i hallen

Film: När gäster kommer på besök

Hur vill du att din hund ska agera när det kommer gäster på besök till ditt hem?
skällande fågelhund

Film: Jaktprov för skällande fågelhundar

Nu har vi kommit fram till det sista avsnittet av vår lilla miniserie kring några av de vanligaste jaktprovsformerna som vi bedriver i Sverige. I den sista delen har vi tittat på jaktproven för de två hund­raserna som tillhör Specialklubben för skällande fågelhundar.
Gråhund

Film: Jaktprov för älghundar

När det gäller jaktprov för våra spetsraser som tillhör Svenska älghundsklubben är det fyra olika provformer som specialklubben särskilt ansvarar för. Utöver löshundsprov på älg och vildsvin kan hundarna även testas på ledhundsprov på älg samt det särskilda älgspårprovet som är ett prov för att testa hundarnas egenskaper vid eftersök.
Jaktprov för stående fågelhundar

Film: Jaktprov för stående fågelhundar

Vid jaktprov för de stående fågelhundarna är det sök, fart, vidd, ­reviering, följsamhet och att kunna fatta stånd för tryckande fågel de egenskaper som proven särskilt beaktar.
Hamiltonstövare

Film: Jaktprov för stövare

I några avsnitt av Hundskolan ska vi titta på olika typer av jaktprov, alltså de olika rasfunktionerna hos våra jakthundar och då inom några av våra vanligaste jakthundsraser. Vi börjar med stövarna och deras drevprov.

Film: Dags för jaktprov

I några avsnitt av Hundskolan ska vi titta lite närmare på några av de vanligaste jaktprovsformerna vi har i Sverige. Bland annat för våra drivande hundar, ställande hundar, skällande fågelhundar och de stående fågelhundarna.
Jaktprov stövare

Film: Jaktprov – ett viktigt avelsverktyg

Att många individer i en ras kommer till start på jaktprov är viktigt utifrån att man ska kunna utvärdera avelsarbetet. Genom jaktprov är det dessa som i hög grad ligger till grund som ett avelsverktyg för att man systematiskt ska kunna utvärdera de egenskaper som föräldradjuren besitter.
Träna hundutställning

Film: Ställa ut sin hund

Att ställa ut sin jakthund på utställning är av stort värde då man får en bedömning på den egna hundens exteriöra förtjänster och eventuella brister. Här går Anette Gustafsson igenom förfarandet.
Utfodra hunden rätt under jaktsäsongen

Film: Utfodra hunden rätt under jaktsäsongen

Snart är det dags för årets jaktsäsong och en av de saker som Kenth Gustafsson lägger ner extra mycket på är att försöka utfodra hunden på bästa sätt, dels för att den ska orka en hel jaktdag, men även för att den ska orka jaga aktivt en hel jaktsäsong.
Skotträna hunden

Film: Skotträna hunden – Del 2

I det förra avsnittet av Hundskolan påbörjade vi arbetet med att skotträna sin hund. Det Kenth Gustafsson särskilt vill påpeka är att det är stora skillnader på hur mycket man kanske behöver skotträna sin hund och hur systematiskt det arbetet behöver vara, utifrån vilken jaktform man bedriver.
Skotträna hunden

Film: Skotträna hunden – Del 1

I de jaktformer där skottet kan komma i hundens omedelbara närhet är det särskilt betydelsefullt att man har en strategi för hur skotträningen ska utformas från tidig ålder, för att hunden inte ska bli negativt berörd av skottet och upplevas som skotträdd eller skottberörd.
inkallning av hund

Film: Inkallning del 3

I detta avsnitt sammanfattar Kenth Gustafsson några av de tankar han har kring kommandot inkallning.
Hundträning inkallning

Film: Inkallning

Vår hundinstruktör Kenth Gustafsson anser att inkallning är ett av de allra viktigaste kommandona som ska fungera för att tillvaron tillsammans med hunden ska bli så bra som möjligt.
Hundskolan, Valpen och inkallning

Film: Valpen och inkallning

I det här avsnittet ger Kenth Gustafsson några exempel på inkallningsövningar som man kan göra med sin valp och sin unga hund.
Hundskolan, hundvalp

Film: Socialiseringsperioden

Som uppfödare är kanske perioden när kullen är mellan tre veckor och fram till dess att de vid åtta veckor kommer att flytta till sina nya ägare, den mest krävande. Perioden är mycket intensiv och tar mycket tid då valparnas olika behov ökar ­kraftigt hela tiden.

Följ oss på sociala medier

0FansGilla
9,362FöljareFölj
8,480PrenumeranterPrenumerera