Hem Film Hundskolan

Hundskolan

I filmserien Hundskolan ger Kenth och Anette Gustafsson sina tips på hur du ska träna din jakthund på bästa sätt.

Film: Dags för jaktprov

I några avsnitt av Hundskolan ska vi titta lite närmare på några av de vanligaste jaktprovsformerna vi har i Sverige. Bland annat för våra drivande hundar, ställande hundar, skällande fågelhundar och de stående fågelhundarna.
Jaktprov stövare

Film: Jaktprov – ett viktigt avelsverktyg

Att många individer i en ras kommer till start på jaktprov är viktigt utifrån att man ska kunna utvärdera avelsarbetet. Genom jaktprov är det dessa som i hög grad ligger till grund som ett avelsverktyg för att man systematiskt ska kunna utvärdera de egenskaper som föräldradjuren besitter.
Träna hundutställning

Film: Ställa ut sin hund

Att ställa ut sin jakthund på utställning är av stort värde då man får en bedömning på den egna hundens exteriöra förtjänster och eventuella brister. Här går Anette Gustafsson igenom förfarandet.
Utfodra hunden rätt under jaktsäsongen

Film: Utfodra hunden rätt under jaktsäsongen

Snart är det dags för årets jaktsäsong och en av de saker som Kenth Gustafsson lägger ner extra mycket på är att försöka utfodra hunden på bästa sätt, dels för att den ska orka en hel jaktdag, men även för att den ska orka jaga aktivt en hel jaktsäsong.
Skotträna hunden

Film: Skotträna hunden – Del 2

I det förra avsnittet av Hundskolan påbörjade vi arbetet med att skotträna sin hund. Det Kenth Gustafsson särskilt vill påpeka är att det är stora skillnader på hur mycket man kanske behöver skotträna sin hund och hur systematiskt det arbetet behöver vara, utifrån vilken jaktform man bedriver.
Skotträna hunden

Film: Skotträna hunden – Del 1

I de jaktformer där skottet kan komma i hundens omedelbara närhet är det särskilt betydelsefullt att man har en strategi för hur skotträningen ska utformas från tidig ålder, för att hunden inte ska bli negativt berörd av skottet och upplevas som skotträdd eller skottberörd.
inkallning av hund

Film: Inkallning del 3

I detta avsnitt sammanfattar Kenth Gustafsson några av de tankar han har kring kommandot inkallning.
Hundträning inkallning

Film: Inkallning

Vår hundinstruktör Kenth Gustafsson anser att inkallning är ett av de allra viktigaste kommandona som ska fungera för att tillvaron tillsammans med hunden ska bli så bra som möjligt.
Hundskolan, Valpen och inkallning

Film: Valpen och inkallning

I det här avsnittet ger Kenth Gustafsson några exempel på inkallningsövningar som man kan göra med sin valp och sin unga hund.
Hundskolan, hundvalp

Film: Socialiseringsperioden

Som uppfödare är kanske perioden när kullen är mellan tre veckor och fram till dess att de vid åtta veckor kommer att flytta till sina nya ägare, den mest krävande. Perioden är mycket intensiv och tar mycket tid då valparnas olika behov ökar ­kraftigt hela tiden.
Hundvalp

Film: Första tiden i livet för nyfödda valpar

Den första tiden i valpens liv sker hos uppfödaren där de måste vistas enlig lag fram till minst åtta veckors ålder.

Film: Valpningsdags – få inblick i hela processen

Står du själv en stundande valpning är det alltid bra att läsa på innan för att få den kunskap som behövs eller för att uppdatera sig.
Hundskolan - Parning och dräktighet

Film: Parning och dräktighet

Så är det nu då äntligen dags att para sin tik. Man har hittat en hanhund som man tror på som lämplig pappa till de blivande valparna och all logistik kring själva parningen är genomtänkt och välplanerad.
jakthund, hundvalpar

Film: Uppfödare – både roligt och ansvarsfullt

För de allra flesta så börjar nog detta med hunduppfödning mer som en slump, oftast med att man får en tik som visar sig ha det där lilla extra.
Hundvalp

Film: En valp i hemmet

För många är det under våren och sommaren som en ny valp införskaffas. Kanske är det den första valpen som flyttar in eller så har man varit med om det vid flertalet gånger.
Hundskolan: Att skaffa en ny jaktkamrat

Film: Att skaffa en ny jaktkamrat

Många undviker att ta ut sin hund i miljöer där det finns risk att man kommer att träffa på andra hundar då man känner att man inte har full kontroll på sin hund. De situationer som kan uppstå är så jobbiga att man väljer helt enkelt att avstå.
hund film hundmöte

Film: Att undvika problematiska hundmöten

Många undviker att ta ut sin hund i miljöer där det finns risk att man kommer att träffa på andra hundar då man känner att man inte har full kontroll på sin hund. De situationer som kan uppstå är så jobbiga att man väljer helt enkelt att avstå.
Träna jakthunden

Film: Planera inför det nya jaktåret

Nu är det hög tid för varje jakthundsägare att ­börja planera inför den nya jaktsäsongen.

Följ oss på sociala medier

7,085FansGilla
9,362FöljareFölj
7,480PrenumeranterPrenumerera