Birger-Lovgren

Försäkringsbolaget Agria skulle stå som sponsor för det stundande Räv-SM, men drar nu tillbaka sitt stöd till mästerskapet, på grund av påtryckningar från Djurens Rätt, som anser att rävarna utsätts för stress i samband med provet. Det började med att Djurens rätt publicerade ett inlägg på sin hemsida gällande Agrias sponsring av Räv-SM, där de bland annat skrev: ” Djurens Rätt anser att det är oacceptabelt att rävar jagas och stressas i en tävling som denna, där det jakten blir till underhållning”.
Agria som har ett stort antal kunder bland de svenska jägarna, och som har samarbetat med så väl Svenska Jägareförbundet som rasklubbar väljer nu att ta avstånd från denna typ av jaktprov.

Allt om Jakt & Vapen har kontaktat Birger Lövgren, VD på Agria för kommentarer:

Vad vill du säga till jägarna som har reagerat på att ni inte sponsrar Räv-SM på Gotland, efter påtryckningar ifrån Djurens rätt?
-Först och främst vill jag säga är det ju oerhört viktigt att vi inte tar ställning överhuvudtaget för eller emot jakt eller annan verksamhet. Det som har blivit vårt problem är att det finns helt olika uppfattningar i den här frågan. Vi är ett försäkringsbolag och ska finnas till för alla som vill ha en djurförsäkring. Man har från Djurens rätt och andra organisationer reagerat stark på vår medverkan och då är det bättre att vi inte är med i det här sammanhanget. Men jag vill poängtera att vårt agerande har absolut inget att göra med en ställningstagande för eller mot jakt.

Vad vill du säga till jägarna som funderar på att byta försäkringsbolag?
-Jättetråkigt att det blir på det här sättet. Jag vet att det blir väldigt känsligt genom dessa frågor. Men det känns lite fel att reaktionerna blir så starka för vår uppgift är ju att se till att de finns bra försäkringar och ge bra djurhälsa till alla. Vi har ju ett samarbete med Jägarförbundet som jag upplever som ett gott samarbete och vi har ingen anledning att ifrågasätta det. Vi ser det som en viktig uppgift att ge alla jakthundar ett gott försäkringsskydd och god djurvård.

På Djurens Rätts hemsida kan man läsa detta citat från ett mejl som Birger Lövgren skickat till djurrättsorganisationen, där han skriver: ”att avsikten aldrig var att specifikt sponsra det som kallats räv-SM, utan att det åkt med i ett bredare sponsorsamarbete. Och att de nu bestämt att avstå från att sponsra tävlingen.”