Med jämna mellanrum har länsstyrelsen fått in rapporter om vildsvin i de Västerbottniska skogarna och nu befarar man att det kan bli en stam av vildsvin i länet, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

I somras rapporterades det om vildsvin i Torrböle norr om Nordmaling. Den naturliga spridningen sträcker sig inte längre norrut än Dalälven ändå siktas det vildsvin i skogarna i Västerbotten med jämna mellanrum.

– Vi är medvetna på länsstyrelsen om att det med jämna mellanrum kommer information att man sett vildsvin. Det säljs på Blocket bland annat, så det är lätt för folk att skaffa det om man är intresserad av att ha det hemma, säger Linda Olofsson som är ansvarig för vilthägn på länsstyrelsen i Västerbotten till SVT Nyheter Västerbotten.

Tidigare i veckan fick en kvinna avslag på att ha vildsvin i hägn och måste därför göra sig av med de vildsvin hon redan forslat in till länet.

Linda Olofsson är oroad över trenden att frakta vildsvin in till länet för att de sedan lätt rymmer och kan därmed slå sig in i den västerbottniska faunan, likt mufflonfåret.

– Fortsätter det som tidigare är det bara en tidsfråga innan vi har vildsvin här uppe, och det är inget vi ska ha. Det hör inte till faunan i Västerbotten. Det de har problem med mycket söderut är att de bökar sönder marker. Dessutom är de allätare så de kan rubba balansen i de naturliga ekosystemen, fortsätter Olofsson till SVT Nyheter Västerbotten.