En fårbesättning i Veddige, Halland, har senaste månaden drabbats hårt av vargangrepp. Totalt har 44 får dött till följd av angreppen, trots att åtgärder vidtagits.

Sju får dödades i slutet av juli i besättningen i Halland. Under helgen, cirka en månad senare, dödades ytterligare tretton får. Fåren ska då ha flyttats närmare gården, radio och lampor ska också ha placerats ut, trots detta fann man ytterligare fyra lamm döda under måndagen och 20 så svårt skadade att de fick avlivas. Detta rapporterar svenskjakt.se.

Länsstyrelsen bedömer att det sannolikt rör sig den varghane från Gävleborg/Dalarna som befunnit sig i området under sommaren. Ett skyddsjaktsbeslut förberedes nu men man vill prova med lapptyg och akutstängsel för att skydda besättningen först. Det kommer dock finnas lokala jägare på plats under natten för att bevaka djuren enligt Länsstyrelsens uppgift.

– Det kommer att finnas bevakning med gevär som kan ta ett eget beslut enligt paragraf 28, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Halland till Svensk Jakt.