Länsstyrelsen i Jämtland kommer efter midsommar att tillkännage tilldelningen på björn i årets licensjakt. Inför det kommande beslutet har ordförande och rovdjursansvarig i Juni-bear-1130568Härjedalens Jaktvårdskrets, Kjell Tjärnås ett förslag till länsstyrelsen: 

– Höj tilldelningen i länet till 90-100 björnar, man måste ta i rejält för att få ner björnstammen i Jämtland och Härjedalen, säger Tjärnås. 

Björnspillningsinventeringen från 2015 visar på att det finns totalt 900 björnar i länen, länsstyrelsens mål är att få ner björnstammen till 500-600 individer. Tjärnås menar att för att nå detta mål gäller det att öka avskjutningen ordentligt. 

Vidare menar Tjärnås att länsstyrelsens beslut kommer väldigt sent eftersom många jägare har hört av sig och vill veta hur många björnar som får skjutas under licensjakten. 

– Här i Härjedalen räknar jag med att det finns totalt mellan 150-200 björnar och det har blivit en spridning till områden där man tidigare aldrig haft björn. Till exempel finns det numera björnar i Funäsdalsområdet, där dom inte funnits tidigare. Och lika är förhållandet i Jämtland, där björnar nu observeras i Östersunds- och Brunfloområdena,  får dom inte tidigare funnits i någon större utsträckning, säger Tjärnås. 

Tjärnäs har tidigare varit björnjaktledare i Vemdalsåret i flera år, men hoppade förra året av och då blev det ingen björnjakt i området. På frågan om han vill ta på sig jaktledaruppdraget igen svarar han ganska osäkert men menar även att det behövs någon som tar tag i det eftersom björnjakten är ett måste.