I samband med att en hund dödades av varg i utanför Ockelbo, Gävleborgs län, kom flera ansökningar om skyddsjakt in, bland annat från en orolig hästägare.

Hästägaren har tre hästar och hagarna ligger i anslutning till ett område där varg varit synlig, en varg ska också ha uppträtt närgånget i bygden under samma period.

– Jag känner ett stort obehag när jag rör mig på gården och jag är rädd för att vargen ska gå på mina hästar. De är ute på dagarna i sina stora hagar och inne på nätterna i stallet, men jag känner inte att de är säkra ens på dagtid, säger hästägaren till hippson.se.

Samtliga ansökningar avslogs dock av Länsstyrelsen.

– När vi beslutar i sådana här fall handlar det inte om tyckande från vår sida, utan vi har jaktförordningen som grund i alla beslut. Vi förstår så klart att det kan finnas en rädsla och ett obehag för människor. Men enligt de rapporter som finns ser vi inget underlag som tyder på att den här vargen är farlig för människor, att risken för angrepp anses vara förhöjd. I Sverige finns det inte heller, mig veterligen, något exempel på varg som tagit häst, säger Sara Waern, Länsstyrelsen Gävleborg till hippson.se.

Sara Waern uppger att hon inte känner till något fall i Sverige där hästar dödats av varg, men 2014 dödades en ponny hos Viltskadecenters dåvarande verksamhetschef, Inga Ängsteg. https://www.expressen.se/nyheter/ingas-hastar-blev-dodade-av-en-varg/

I Danmark har även tre shetlandsponnyer hittas vargdödade i år, två ponnyer saknas fortfarande. https://landbrugsavisen.dk/naturstyrelsen-bekr%C3%A6fter-ulve-dr%C3%A6bte-ponyer