Länsstyrelsen har ännu inte kunnat hitta den varg som befann sig i gränsområdet av Överkalix och Gällivare strax före påsk. Då hittade fältpersonal en daglega efter vargen vilket var det sista spåret men nu har länsstyrelsen inte någon naturbevakare i området.

– Det är svåra spårförhållanden och det går inte att köra skoter därför hoppas vi att allmänheten kan hjälpa till. Att någon får syn på vargen eller något slags spår efter den, säger Kai Oja som är tf chef för fältenheten vid länsstyrelsen.

– Vi ingen anledning att misstänka att något brott har begåtts. Det har hänt förut att vargar varit osynliga ett tag i Norrbotten för att sedan dyka upp igen. Just den här gången var det gynnsamma förutsättningar för vargen att ta sig förbi våra bevakare, menar Kai Oja.

DNA-analyser har visat att vargen är av östligt ursprung varför den är genetiskt viktig för den svenska stammen. Gällivare skogssameby och Ängeså sameby har ansökt om skyddsjakt på vargen eftersom den har slagit en del renar i området kring Lansjärv och Skröven. Men Länsstyrelsen och Naturvårdsverket tänker annorlunda.

– Tanken var att fånga, märka och flytta den. Men vi får se hur det blir. Vi måste hitta den först, säger Kai Oja.

Källa: nsd.se