Under helgen 16 – 18 september anordnades en kurs i praktisk älgjakt enbart för kvinnor. Det var Svenska Jägareförbundet Gävleborg som tillsammans med Studiefrämjandet stod för arrangemanget. Platsen för kursen var Sidertjärn, Jägarförbundet Gävleborgs kursgård nordväst om Los.

Det var 14 kvinnor som samlades för att tillsammans få en genomgång av grunderna i allmogejakt på älg. Kursledare var Britta Lundh och medverkade gjorde också Zinita Källström som är ledamot i styrelsen för Jägarförbundet Gävleborg och ansvarig för det kvinnliga nätverket JAQT.

– Vi ville med kursen medverka till att stärka kvinnliga jägare att våga ta mer plats inom jakten och när vi lade ut evenemanget så blev det fullt på mindre än 2 dagar, så intresse fanns det bevisligen, berättar Jörgen Linander som är kommunikatör vid Jägareförbundet Gävleborg.

Deltagarna fick bland annat skjuta in sina jaktvapen med hjälp av instruktörer samt bedriva praktisk älgjakt med löshund och under helgen hade man även fart på ett par älgar men det blev inte skottchans på någon vid detta tillfälle.

– Vi hade deltagare från bland annat Värmland, Bohuslän, Östergötland, Gästrikland, Dalarna och Hälsingland så detta är nog något vi kommer fortsätta med, då för en del av deltagarna var första gången som de var med på älgjakt i denna form, fortsätter Jörgen.

På kvällarna stod bland annat matlagning och föreläsningar av erfarna jägare på programmet.