En lantbrukare i Hultsfreds kommun har ansökt om att få bedriva skyddsjakt på tranor men länsstyrelsen säger nej. Lantbrukaren skrev i ansökan att tranorna orsakar ojämnheter i fälten och att dessa kommer att innebära jordinblandning i vallskörden. Hans andra motiv var att vallen skördas till hästhö och att han därför har stora krav på sig att leverera hö av toppkvalité. Dessutom finns det även risk att tranorna äter utsäde av maltkorn, enligt lantbrukaren.

Länsstyrelsen besökte lantbrukaren under förra veckan och konstaterade att fälten mycket riktigt besöks av tranor och att fåglarna letar mat på fälten. Men enligt länsstyrelsen visade besiktningen att tranorna troligen inte ätit av utsädet utan att de letar efter insekter eller annan föda på vallen.

Länsstyrelsen tyckte dessutom att ojämnheterna var av mindre omfattning. Dock ska ett återbesök göras då kornet kommit upp några centimeter. Skulle det då finnas en skada har länsstyrelsen lovat att ersätta den. Men nuläget anser länsstyrelsen inte att det finns en risk för allvarlig skada som kan motivera skyddsjakt.

Källa: barometern.se