lodjurostergotlandLodjursstammen ökar och i Ljungbytrakten är stammen på tillväxt dessutom.
Det menar Rune Håkansson från Ryssby, som är besiktningsman och kvalitetssäkrare åt länsstyrelsen, skriver Smålänningen.

Nyligen spårades en föryngring av lodjur i trakten av Ljungby. Öster om sjön Tjurken vid kommungränsen till Alvesta dokumenterades en tredje föryngring där en lodjurshona fått två ungar.
Rune Håkansson säkrade lodjursspåren i Piggaboda och har också säkrat en föryngring nära Lammhult, samt en i trakten av Torne vid sjön Åsnen, berättar Rune Håkansson.

– För 50 år sedan fanns det nog inga lodjur alls i våra trakter, det har inte varit så mycket lodjur på 100 år som det är nu här, enligt Rune Håkansson.

– Det är de senaste 20 åren vi har börjat göra av observationer av lodjur här, och nu är lodjursstammen på tillväxt i våra trakter, fortsätter han.

Det här kan få vissa följder för de som har tamboskap, påpekar han. För de skygga lodjuren tar inte bara rådjur och harar i skogen, de går på tamboskap också.

– I år har det redan skett fyra lodjursangrepp på åtta tamboskap i trakten av Ljungby. Det är sju får och en get som har dödats av lodjur här sedan nyår, förklarar Rune Håkansson.

Arkivbild: Johan Olsson