En orädd lodjursunge tassar runt i Hässlegården och Bastasjö strax utanför Karlskrona. Ungen har väckt uppståndelse bland de boende i området. Vid 10-tiden på torsdagen fick Alexander Galas, som bor i Bastasjö, syn på den lilla lodjursungen. 

– Den kom lugnt gående på gatan där vi bor och jag såg direkt att det inte var en katt, säger Galas till SVT Nyheter Blekinge

Framåt kvällen började Galas däremot bli orolig för ungen. 

– Den har i flera timmar suttit på baksidan av min grannes hus och vid och på deras kaninbur. Jag tror den är hungrig och inte hittar någon mat. Jag är också orolig för att den kanske är sjuk och det är därför den inte är rädd och skygg, berättar han för SVT Nyheter Blekinge.

Bertil Larsson, inventerade på Länsstyrelesen, har varit ut till Bastasjö och menar att lodjuret är för ungt för att vara skyggt. Vidare uppskattar han att det rör sig om en årsunge som är född någon gång i maj. 

Lodjursungarna brukar hålla sig till sina mammor fram tills parningstiden i mars. Det är dock oklart om ungen i Bastasjö har kommit ifrån sin mamma eller om hon befinner sig någonstans i närheten. 

 

Foto: Johan Olsson. Arkivbild.