Svenska rovdjursföreningen reagerade starkt efter nyheten om att Länsstyrelsen för första gången dokumenterat att en björnhona fått björnungar i norra Värmland, samtidigt som man björnjakt i området. Trots att Länsstyrelsen meddelade tidigare i veckan att jakten inte får bedrivas med hund, menar Svenska rovdjursföreningen att detta inte räcker och att man istället bör ta bort jakten helt i det området där honan med ungar finns.

– De beslöt bara att jakten inte får ske med hund i det området. Och samtidigt utvidgade de jaktområdet, så att det även blir björnjakt i nordligaste Värmland väster om Klarälven, som tidigare var undantaget just på grund av att där fanns en björnhona (utan ungar). Det är väldigt märkligt att länsstyrelsen nu utvidgar jaktområdet istället för att begränsa det, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska rovdjursföreningen, till SVT Nyheter Värmland

Dock menar Per Larsson, naturbevakare på Länsstyrelsen att det räcker att ta bort jakt med hund. 

– Det är i den jaktsituationen som det är omöjligt att avgöra om det är hona eller hane. Nu tillåts smygjakt istället, där man bättre kan avgöra vad det är för djur man skjuter. Jag och länsstyrelsen tycker det är ett fullgott skydd för honan, säger Larsson till SVT Nyheter Värmland.

Larsson menar även att det är mycket liten risk att björnhonan blir skjuten eftersom det aldrig skjutits en björnhona i Värmland sedan björnjakt blev tillåtet.