Sveriges bästa drivande tax bor i Österåker. Hon heter Vickerågens Leva i stamtavlan men kallas för Speja och är sex år. Hon och husse Gerhard Lilliestierna har börjat träna för att försvara SM titel från förra året.

– Först blir det fysisk träning och till hösten ska Speja börja driva igen och i november ska hon tävla i SM i drev. Hon ska även vara med Nordiska mästerskapet i Finland. berättar husse stolt.

Att träna upp en jakthund till Spejas nivå och kvalificera sig till SM tar både tid och kraft. Först tränade Gerhard Speja under tre år och för att hon skulle kvalificera sig till SM tävlade de i en lokal taxklubb under två säsonger för att nå en viss poäng.

Gerhard har jagat sedan mitten av 1960-talet samt haft taxar sedan 1961. Han är ägare till två taxar till, förutom Speja, plus att han är ordförande i Svenska Taxklubben.

– Jag jagar med mina taxar så mycket jag någonsin kan. Allra mest blir det med Speja förstås och vi brukar jaga utanför Norrtälje och i Skaraborg, berättar Gerhard.

Källa: mitti.se