Svenska Jägareförbundet vill att småskalig försäljning av vildsvinskött direkt från jägare ska bli tillåtet. De menar att direktförsäljningen skulle bidra till att vildsvinsskador i jordbruket skulle minska och att tillgången på viltkött till konsumenterna skulle öka, skriver SVT Nyheter Öst

Anledningen till att det idag är förbjudet för jägare att direktsälja vildsvinskött är på grund av risken för att det kan finnas trikiner i köttet.

– Viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, men för att få ut mer till konsumenter behövs enklare regler – som det finns vid försäljning av till exempel älg, hjort och rådjur. Med enklare regler slipper jägarna långa bilkörningar till vilthanteringsanläggningar som ofta är dyrare än betalningen för köttet, vilket idag avhåller jägarna från att både fälla och sälja vildsvin, säger Svenska jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson i ett pressmeddelande. 

Vidare menar Svenska Jägareförbundet att det finns ett fungerande system i Tyskland. Köttet testas då i ett laboratorium och jägarna certifieras med en speciell utbildning som säkerställer att köttet är hanterat på rätt sätt.