Okunskap gör att vilda djur får lida helt i onödan eftersom bara hälften av de som kört på ett vilt djur stannar och märker ut platsen.
– Om vi inte vet var vi ska börja spåra kan vi få söka av flera kilometer och det tar lång tid, säger Johan Bohlin, som är eftersöksjägare .

Antalet viltolyckor ökar främst på grund av den växande rådjursstammen. Men många vet inte att man är skyldig att snabbt anmäla till polis om man kört på ett rådjur eller något annat större vilt. Dessutom kan man riskera att bli skyldig till jaktbrott om man inte anmäler olyckan snabbt nog.

– Ibland får vi in anmälningar någon dag efter olyckan, de kan till exempel ha ringt sitt försäkringsbolag för att få ersättning och då kräver de en polisanmälan. Då skriver vi ibland en anmälan och det klassas som jaktbrott, säger Lasse Fredin, poliskommissarie.

Johan Bohlin, som spårar trafikskadat vilt med Bayerske viltspårhunden Sniff, menar att arbetet försvåras av att många inte bemödar sig med att stanna och märka upp platsen.

– Det kan vara okunskap eller att man inte tänker på det förrän senare. Det blir mycket svårare att hitta djuret när man inte har en startpunkt där man kan börja spåra, säger Johan Bohlin.

Källa: svt.se