En kvinna blev på tisdagsmorgonen attackerad i sitt hem i Svenljunga kommun av ett stort hunddjur i samband med att det gav sig på hennes två hundar utanför ytterdörren. Kvinnan blev svårt biten i händer, i magen och har vårdats på sjukhus, hundarna ådrog sig lindrigare skador men blev liksom kvinnan chockade av händelsen. Länsstyrelsen har ännu inte besiktat skadorna.

LÄS OCKSÅ: Allt om Jakt & Vapen har varit i kontakt med Nelly Grönberg från Länsstyrelsen Västra Götaland som på morgonen varit ut och besiktigat hundarna hos kvinnan. LÄS MER HÄR!

Allt om Jakt & Vapen har varit i kontakt med kvinnan som bor i Hillared, mellan Borås och Svenljunga och fått ta del av hennes historia. Hon hade varit en på långpromenad med sina engelska springer spaniels och skulle bara låta hundarna pinka en sista gång innan hon skulle åka till jobbet. Kvinnan släppte ut hundarna, som dock var kopplade i långa koppel, medan hon gjorde sig klar att åka. Plötsligt utbröt tumult utanför dörren och kvinnan trodde att hundarna hade börjat slåss med varandra så hon öppnade dörren och slet in dem med kopplen, då såg hon att det var en tredje ”hund” med. Kvinnans första tanke var att det var en schäfer, sedan var det bara fullt slagsmål inne hallen, allt gick väldigt fort.

Så här i efterhand får dock inte kvinnan ihop vad hon såg med någon hundras, den var dubbelt så stor som hennes spaniels, långsmal och grå. Till sjukhuspersonalen sa kvinnan att ”hunden” såg ut ungerfär som Ozzy, fast större ändå. Hon var vid det här laget ganska chockad och tänkte inte på att personalen inte visste vem det var. Ozzy är en vit schäfer på 45 kg som finns på kvinnans jobb. Kvinnan är utbildad hundpsykolog och är instruktör på kurser, hon tvättar och trimmar även människors hundar i sitt arbete på Granngården dagligen. Det enda hon får att stämma med djuret som attackerade henne och hundarna är att det skulle varit en varg. Sjukhuspersonalen ska också ha ifrågasatt att kvinnans skador skulle kunna ha orsakats av en hund.

– Jag har ju blivit ordentligt hundbiten förr av stora hundar, men jag har aldrig varit med om i närheten av sådana här skador, och aldrig har det blivit så vansinnigt infekterat heller så fort. Det tyckte jag nästan var mest otäckt, att det gick så fort, från att det hände till att de behövde sätta in antibiotika intravenöst, säger kvinnan.

– Jag tror aldrig att jag har varit så rädd, jag låg ute och skrek på hjälp, jag trodde jag skulle dö, säger kvinnan.

Kvinnan erbjöd Länsstyrelsen att komma till sjukhuset för att prata med läkarna och titta på hennes sår men det var de inte intresserade av utan ville bara se hundarna. De ville dessutom inte komma hem till kvinnan utan ville att de skulle mötas på annan plats, något kvinnan kände att hon inte klarade av själv i det här läget och heller inte ville utsätta hundarna för.

– De är ganska tuffa hundar, men de låg bara och skakade hela dagen efteråt, säger hon.

När Allt om Jakt & Vapen var i kontakt med Nelly Grönberg, Länsstyrelsen Västra Götaland, bekräftar hon att det ibland rör sig varg i området och att en varg nyligen fångats på en åtelkamera inte så långt ifrån där attacken skedde. Hon säger att de inte hunnit besikta hundarna än men att de försöker få till det så snart som möjligt. Hon antyder dock att det kan bli svårt att säga något bara efter skadorna på hundarna.

Blodet och andra eventuella spår har kvinnan och hennes man tyvärr redan städat bort, något de helt enkelt inte tänkte på i allt kaos, uppger kvinnan. Hon tvättade också såren på hundarna ordentligt efter attacken, något som var självklart för henne men som Länsstyrelsen hade velat att hon väntat med till dess att de hunnit besikta hundarna.

Kvinnan har valt att vara anonym efter flera fula påhopp och dumma kommentarer på ett inlägg hon gjorde på sociala medier från sjukhuset för att varna sina grannar.

Allt om Jakt & Vapen följer ärendet nära och återkommer när Länsstyrelsen gjort sin bedömning.