Länsstyrelsen besiktade i morse de hundar som tillsammans med sin ägare attackerades under tisdagen av ett stort vargliknande hunddjur, enbart utifrån skadorna på hundarna och kvinnan själv går det dock inte att avgöra vad det var som attackerade kvinnan.

Allt om Jakt & Vapen har varit i kontakt med Nelly Grönberg från Länsstyrelsen Västra Götaland som på morgonen varit ut och besiktat hundarna hos den kvinna i Hillared som under tisdagen blev attackerad och biten av ett stort hunddjur.

Hur såg hundarna ut? Kunde ni avgöra vad det var som attackerade dem och kvinnan?

– Jag har titta på de här hundarna nu och de har väldigt små skador. Skadorna är inte typiska för vad man brukar se när en varg angriper en hund, men nu har ju den här kvinnan, hundarnas matte, tagit den värsta smällen i det här mötet med det här djuret. Oavsett vad det här var för djur har hon förmodligen hindrat det här djuret från att åsamka större skador på hundarna, hon har ju ganska stora skador på sina händer.

Tittade ni på kvinnans skador också? Vad jag förstår så fick hon de värsta skadorna?

– Jaa, jag har sett bilder på skadorna men när jag talade med Viltskadecenter så menade de att det inte går att göra några uttalanden om storleken på det angripande djuret eller om det var en hund eller varg utifrån måttet mellan huggtänderna, på grund av av att huden är elastisk och att både kvinnan och djuret rört sig under angreppet, det blir inget bra mått om man säger så. Det finns som sagt inga kläder kvar heller, annars kunde vi tagit hand om dem sett om labbet på Grimsö kunde hitta DNA från det här djuret, men kvinnan har tyvärr tvättat allting.

Kvinnan uppgav att ni valde att inte besöka henne på sjukhuset och prata med läkarna om hennes skador? Dessutom ville ni inte åka hem till kvinnan för att besikta hundarna utan ville att hon skulle möta upp er på annan plats? Vad är din kommentar till det?

– Nej, det är inte alls min bild av vad som hände. Det här angreppet skedde på morgonen, och idag är det fredag, det är alltså tre dygn efter ett angrepp. Det jag menade var att jag kan titta på de här hundarna var som helst där det passade att de kunde visa upp dem, men det behövde tvunget inte vara så att hon själv måste vara med. Till exempel hennes mamma hade ju uppenbarligen hundarna i sin vård medan hon var på sjukhuset, men att vi inte kunde vänta så mycket längre. Hon har ju själv gått ut med en ganska allvarlig uppgift, är det så att vi har en varg som angripit hundar och även angripit en människa i ett villaområde så är det ju inte bra att vi dröjer med att agera i det för länge, även om det visar sig vara en lös hund. Vi har dröjt alldeles för länge redan, jag var ganska tydlig med att om besiktning ska ske så är det nu, sen att det är försvårande för henne i det här läget förstår jag, men vi har redan dröjt för länge för att kunna säga så mycket.

Hur går ni vidare med det här? Vidtar ni några andra åtgärder för att fastställa om det var varg?

– Jag har pratat med jaktvårdskretsen i området och de ska höra sig för, jag ska kontakta dem igen och se om det finns några viltövervakningskameror i området som man kan vara lite extra vaken på om det dyker upp varg eller hund på dessa.

Om det nu är en varg som orsakat attacken är det ju första gången i modern tid en vild varg attackerat en människa. Även om det nu började med en attack på hundarna så följde ju trots allt vargen med kvinnan in i huset och bet henne, det tyder ju på att den inte har särskilt mycket respekt för människor? Vad har Länsstyrelsen för kommentar kring det som hänt?

– Ska vi titta på händelsen ur ett sannolikhetsperspektiv så ska vi nog tänka på det utifrån det du säger nu, det har aldrig hänt förut. Däremot har det hänt att man fått med sig hundar som har slagits med varandra där man inte lyckats bryta slagsmålet ens när man bytt miljö från ute till inne. Det kanske blir knepigt att ens prata om det som ett vargangrepp just nu, det finns inget på hundarna som tyder på ett vargangrepp och jag tänker att vi får utröna vad det är för djur som rör sig trakterna med hjälp av kameror förhoppningsvis, och med hjälp av jägare från trakten där.

Har ni några rekommendationer till andra boende i området? Behöver man var extra försiktig?

– Jag har inte kommit så långt än, du är den första jag pratar med efter besiktningen så att jag ska ringa till mina kollegor och meddela vad vi vet så här långt så får vi fundera på hur vi ska hantera det vidare.