Årets licensjakt på gråsäl har kommit igång, WWF är dock starkt kritiska till beslutet.
WWF’s expert på havs- och fiskefrågor, Inger Näslund, säger i ett inslag från SR P4 Västernorrland att hon hellre hade sett att man fortsatt med enbart skyddsjakt.
”Anledningen till att man bedriver säljakt idag, alltså sälens skador på fisket. Då bör ju den jakten ske i samband med fiske, för att kunna just minska skadorna. Om man tittar på licensjakt så har man en mer allmän jakt och då vet man inte alls om man tar de sälar som påverkar fisket”, säger alltså WWF’s havs- och fiskeexpert Inger Näslund i inslaget.
Allt om Jakt & Vapen sökte Anna-Karin Westling från Hudiksvall för en kommentar. Hon har följt sälarna närmare än de flesta under cirka sex års tid och brinner för sälen, hon är också troligen den som skjuter flest sälar i hela landet varje år. Hon tycker WWF’s uttalande tyder på en stor okunnighet och anser att de är helt fel ute. Anna-Karin anser att vi nu är på väg mot en säldöd och totalt bortser från den viltvårdande aspekten av jakten. Det handlar om att minska stammen till en nivå där sälen mår bra.
– Hur mycket säl tål Östersjön egentligen? Jag tycker det är bedrövligt hur de uttalar sig. Jag kan inte säga hur många sälar vi ska ha, men jag tittar på hur sälen mår och den blir bara magrare och magrare, säger Anna-Karin som kontinuerligt mäter späcklagret på de sälar hon skjuter.
Anna-Karin tror inte heller att det kommer skjutas så många fler sälar med licensjakt mot för med skyddsjakten.
– Det är lika svårt att skjuta säl i år som ifjol. De är där de är i vilket fall. Ville man få till en mer riktad jakt på skadegörande individer så tycker jag man borde få möjlighet att selektera ut stora hannar i sälskyddsområdena där man har möjlighet att komma åt dem, det är ju till 99 procent vuxna hannar som orsakar skador på näten.
Anna-Karin menar också att det är bedrövligt att man inte kan ta ett beslut om att det ska bli tillåtet att sälja kött och produkter från de sälar som skjuts. Lagstiftningen tvingar fram att skjutna sälar lämnas att sjunka eller får grävas ned när det inte är möjligt att få avsättning för dem menar hon.
– Det tycker jag är hemskt, vi ska skjuta 2000 sälar men jägarna ges inte möjlighet att ta tillvara på dem, det är bedrövligt, säger Anna-Karin.