Under sommaren 2024 genomfördes en pilotstudie för att testa provtagningsmetoder inför en större EU-omfattande studie om MRSA hos grisar. Studien visade att MRSA förekommer hos svenska grisar, vilket har lett till att branschen nu informeras om riskerna och behovet av smittskyddsåtgärder.

 

En pilotstudie genomfördes sommaren 2024 av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för att förbereda inför en kommande EU-studie om MRSA (meticillinresistent Staphylococcus aureus) hos grisar. Under studien upptäcktes att MRSA fanns på ett av de två undersökta slakterierna. Enligt Oskar Nilsson, chef för sektionen för antibiotikafrågor på SVA, var syftet med studien inte att leta efter MRSA, utan att testa provtagningsmetoder. Han konstaterar dock att resultaten visar att det finns minst två typer av MRSA hos grisar i Sverige.

MRSA är en antibiotikaresistent bakterie som kan orsaka infektioner hos både djur och människor. De isolerade bakteriestammarna tillhörde två varianter men var kopplade till MLST 398, en typ som ofta förekommer hos livsmedelsproducerande djur. Trots att MRSA hittats i Sverige tidigare, bland annat hos hästar, hundar och katter, har den tidigare endast upptäckts en gång hos grisar, år 2010.

Branschen har blivit informerad om resultaten, och smittskyddsåtgärder samt hygienrutiner inom djurhållning betonas som viktiga för att förhindra spridning av MRSA. Även om risken att smittas genom livsmedel eller kött hanterat på slakteri anses vara låg av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa), finns det en ökad risk för dem som regelbundet arbetar med grisar att bli bärare av bakterien. God djurhälsa och effektivt smittskyddsarbete är därför avgörande för att förhindra att MRSA blir mer utbredd bland svenska grisar.

 

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)