Tack vare enastående samarbete och expertis kunde spridningen av afrikansk svinpest stoppas på rekordtid. Nu prisas Maria Cedersmyg, Karl Ståhl och Erika Chenais som Årets veterinär 2024 för sina insatser som skyddade både djur och näring.

Årets veterinär 2024 delas mellan tre framstående yrkespersoner: Maria Cedersmyg från Jordbruksverket samt Karl Ståhl och Erika Chenais från Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA). Tillsammans ledde de arbetet som gjorde det möjligt att hantera och eliminera ett utbrott av afrikansk svinpest (ASF) i Sverige på rekordtid.

Priset, som årligen delas ut av tidningen Veterinärmagazinet, går i år till detta team som framgångsrikt samarbetade över myndighetsgränserna. Resultatet av deras insatser blev att Sverige kunde friförklaras från sjukdomen mindre än ett år efter utbrottet i september 2023.

– Väldigt roligt att vi får priset tillsammans eftersom det verkligen var ett samarbete som gjorde att smittan kunde stoppas på rekordtid. Sedan ska vi komma ihåg att det var betydligt fler inblandade i att vi så framgångsrikt stoppade smittan, säger Karl Ståhl, veterinär, statsepizootolog och professor på SVA.

Arbetet spelade en avgörande roll för att skydda både den svenska grisnäringen och vilda djur från de allvarliga konsekvenserna av ASF. Juryn lyfter fram att de tre pristagarna är sanna lagspelare vars samordnade och skickliga insatser var avgörande.

– Tack ni som nominerat oss tillsammans, ni som såg att det var ett lagarbete. Med den forskning vi gjort om ASF och de erfarenheter som andra i Europa haft hade vi en god grund. Inga beslut var självklara, all kunskap vägdes och användes, säger Erika Chenais, statsveterinär och docent på SVA.

Maria Cedersmyg, som är veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, delade ansvaret för att säkerställa att Sveriges hantering av ASF blev en framgångssaga. Priset som Årets veterinär 2024 hyllar deras exceptionella arbete och den samarbetsanda som möjliggjorde det.

Juryns motivering

Karl Ståhl och Erika Chenais har tillsammans stått i frontlinjen under smittoutbrottet och visat enastående kompetens och beslutsamhet i en krävande situation. Med stor professionalism och tydligt ledarskap har de säkerställt att Sverige nu är erkänt fritt från afrikansk svinpest.

Maria Cedersmyg, har med sin gedigna erfarenhet och breda kontaktnät länge förberett för ett eventuellt utbrott. Genom sitt arbete på Jordbruksverket och sina internationella kontakter, tillsammans med sin djupa förståelse för smittskydd och sin erfarenhet som jägare, har hon bidragit till en hög acceptans för bekämpningsåtgärderna.