Vildsvin ses ofta som ett problem i jordbruket, men i brukade skogar kan de spela en avgörande roll för den biologiska mångfalden. Genom sitt bökande skapar de gynnsamma förhållanden för växter och djur, visar forskning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Vildsvinens rykte som jordbrukets fiender är välkänt, men deras bökande i brukade skogar kan ha oväntade positiva effekter. En avhandling av Evelina Augustsson vid SLU visar att vildsvinen fungerar som ”ekosystemsingenjörer” genom att vända upp och ner på jorden. Detta skapar en miljö där konkurrenssvaga växter får en chans att etablera sig, vilket ökar den biologiska mångfalden i skogar med låga naturvärden.
Studien genomfördes vid SLU:s forskningsstation i Grimsö, där Evelina Augustsson märkte vildsvin med GPS-halsband och undersökte växtlivet vid utfodringsplatser. Resultaten visade att bökandet gynnade ettåriga arter som trivs i störda miljöer och arter vars frön kan ligga vilande i jorden tills rätt tillfälle uppstår.
– Vildsvinen ökade mångfalden av kärlväxter och ändrade artsammansättningen. Framför allt gynnade de ettåriga arter som är beroende av störning och arter som kan ligga länge som frön i jorden och vänta på rätt tillfälle, säger Evelina Augustsson.
Inte enbart positivt
Forskningen avslöjade dock att effekterna inte är enbart positiva. Några arter som är beroende av pollinering kan missgynnas, vilket i sin tur kan påverka pollinerande insekter negativt. Evelina betonar att resultatens betydelse kan variera mellan olika platser, men påpekar att vildsvinens roll i skogar med låga naturvärden är tydligt gynnsam.
Vidare undersökte studien samspelet mellan vildsvin och rådjur vid utfodringsplatser. Evelinas resultat visade att rådjur tenderade att undvika platser där vildsvin var aktiva, vilket belyser hur konkurrens om resurser kan forma djurs beteenden.
Avhandlingen har även visat sig vara viktig i hanteringen av Afrikansk svinpest, som drabbade områden nära Grimsö. Evelinas forskning om vildsvinens hemområden har gett viktiga insikter om hur sjukdomar sprids och hur de kan bekämpas.