Licensjakten på varg, som omfattade Värmland, Västmanland, Västra Götaland och Örebro län, avslutades den 12 januari. Jakten var planerad för att fälla 30 vargar, men totalt blev resultatet 25 fällda djur. Ett av reviren hade endast en varg kvar i år, jämfört med sex förra säsongen, vilket påverkade antalet.
Enligt ett pressmeddelande från Naturvårdsverket sammanställer länsstyrelserna nu sina rapporter för vidare utvärdering. Syftet med jakten är att balansera olika intressen i rovdjursförvaltningen.
– Genom noggrann planering, samarbete och uppföljning strävar vi efter en balans där människor och varg kan leva tillsammans, säger Mona HansErs, enhetschef vid Viltanalysenheten på Naturvårdsverket.
Jägarna – en viktig länk
Licensjakten bygger på att jägarna agerar som en länk mellan politiska beslut och praktisk förvaltning. De ska följa länsstyrelsernas beslut och rapportera in varje fälld varg för besiktning.
– Jägarna är en viktig förutsättning för en fungerande rovdjursförvaltning, fortsätter HansErs.
Från inventering till jakt
Naturvårdsverket stödjer processen med vägledning och en vetenskapligt baserad modell som hjälper till att beräkna hur stor avskjutning som kan ske utan att hota vargpopulationens långsiktiga överlevnad. Modellen tar hänsyn till vargstammens tillväxt och överlevnad.
Varje år inventerar länsstyrelserna vargpopulationen mellan oktober och mars. Resultaten rapporteras till Naturvårdsverket, som fastställer antalet vargar i hela landet. Inventeringen 2024 visade att det fanns 375 vargar i Sverige.
Om inventeringen visar att antalet vargar överstiger referensvärdet och att stammen har en gynnsam bevarandestatus kan Naturvårdsverket ge länsstyrelserna mandat att besluta om licensjakt. Länsstyrelserna fastställer sedan detaljerna, såsom hur många vargar som får fällas och i vilka revir jakten ska ske.
Erfarenheter visar att besluten ofta fattas när informationen om revirens sammansättning är som minst säker. Länsstyrelserna har därför begärt att regeringen ska möjliggöra förändringar i beslut när nya fakta framkommer.