Ett nytt EU-förbud sätter stopp för användningen av skadliga ämnen i lerduvor. Beslutet, som uppmärksammats av norska Miljödirektoratet, träder i kraft i april 2026 och väntas få stor betydelse för miljön.

 

Lerduveskytte inom EU och EES blir snart en betydligt mer miljövänlig aktivitet. Den 1 april 2025 beslutade EU-kommissionen att förbjuda försäljning och användning av lerduvor som innehåller höga halter av polysykliska aromatiska kolväten (PAH) – en grupp miljö- och hälsoskadliga ämnen som ofta används som bindemedel vid tillverkning av traditionella lerduvor.

Förbudet innebär att det från och med den 22 april 2026 inte längre är tillåtet att sälja eller använda lerduvor med en PAH-halt som överstiger 50 milligram per kilo (0,005 %). Reglerna gäller samtliga EU-länder samt Norge genom EES-avtalet. Det var det norska Miljödirektoratet som först uppmärksammade beslutet.

Tjärämnen som hotar naturen

PAH förekommer bland annat i stenkolstjära och kreosot och är kända för att vara både svårnedbrytbara och bioackumulerande. Dessutom misstänks flera av ämnena vara cancerframkallande. Vid tillverkningen av lerduvor används ofta högtempererad stenkolstjära (CTPHT) som bindemedel, vilket gör att ämnena sprids till naturen när duvorna skjuts sönder.

Enligt uppskattningar släpps minst 270 ton PAH ut i miljön varje år bara genom produktion och användning av lerduvor. Förbudet är en del av EU:s kemikalielagstiftning REACH och förväntas kraftigt minska utsläppen.

Beslutet välkomnas av miljöorganisationer och ses som ett viktigt steg för att göra lerduveskytte mer hållbart. Förhoppningen är att förbudet ska påskynda utvecklingen av miljövänliga alternativ som inte skadar naturen.