Förslaget till nästa rödlista innebär att älgen klassas som ”Nära hotad”. Minskningen av stammen har pågått under lång tid och bedöms nu ha passerat gränsvärdet för att väcka särskild uppmärksamhet. Svenska Jägareförbundet menar att utvecklingen är resultatet av en medveten förvaltning, men ser också behov av en större stam framöver.

 

Artdatabanken, som följer tillståndet för Sveriges växt- och djurarter, föreslår att älgen för första gången ska klassas som Nära hotad i 2025 års rödlista. Bakgrunden är att älgstammen minskat med mer än 15 procent under en tioårsperiod, vilket passerar tröskelvärdet för denna klassificering.

Att en art rödlistas innebär inte att den bedöms som akut hotad, men det signalerar att något håller på att förändras.

Redan 2020 togs skogsharen upp på Rödlistan, då med hänvisning till minskande antal djur och krympande utbredning i framför allt södra Sverige. Vid samma tillfälle diskuterades även älgen, men då fanns inte tillräckligt underlag för att ta med den.

Sedan dess har älgstammen fortsatt minska, och enligt Artdatabanken uppfyller älgen nu kriterierna för att klassas som rödlistad i den lägsta kategorin.

En konsekvens av förvaltningen

Magnus Rydholm, kommunikationschef vid Svenska Jägareförbundet, påpekar att älgstammens nedgång i huvudsak är ett resultat av en medveten viltförvaltning. Enligt honom är det markägarsidan, som har avgörande inflytande i älgförvaltningsgrupperna, som har drivit på för att minska antalet älgar.

Han menar att det därför är väntat att älgen nu föreslås rödlistas, även om det inte behöver betyda att arten är hotad i egentlig mening.

Vad betyder en rödlistning?

Rödlistan är uppdelad i sex kategorier. De två lägsta – Kunskapsbrist och Nära hotad – innebär att arten bedöms ha ett vikande bestånd eller otillräcklig information för en fullständig bedömning. För älgen handlar det om det förstnämnda.

Arter på dessa nivåer anses inte vara direkt hotade, men deras status bör följas noggrant. I älgens fall handlar det om att populationen minskat enligt de riktlinjer som gäller för Rödlistan, inte att den är på väg att försvinna.

En fortsatt stark population

Trots att älgen föreslås klassas som Nära hotad, bedöms populationen fortfarande vara omfattande och utbredd. Den finns i hela landet förutom på Gotland, och i vissa områden rapporterar Jägareförbundet att antalet djur till och med ökar igen.

Från förbundets håll framhålls att rödlistningen inte bör tolkas som ett hot mot vare sig arten eller jakten.

Svenska Jägareförbundet har uttryckt en önskan om att älgstammen bör få öka igen. Förbundet anser att det finns utrymme för fler djur utan att det nödvändigtvis leder till ökade skador på skog eller gröda.

Magnus Rydholm menar att kopplingen mellan älgstammens storlek och betesskador är svag, och att dagens låga nivåer inte gett tydliga positiva effekter. Han lyfter även fram att skogs- och jordbruket skulle kunna bidra genom att anpassa brukandet så att mer naturligt foder skapas för viltet.

En symbol med stort värde

Förbundet ser också en symbolisk dimension i att älgen nu föreslås rödlistas. Enligt Magnus Rydholm är älgen inte bara viktig för jägare och naturintresserade, utan också en kulturell ikon som lockar turister och bidrar till bilden av Sverige som ett viltland. Han uttrycker förhoppningen att berörda parter ska kunna samarbeta för att älgstammen ska kunna stärkas på sikt.

 

Källa: Svenska Jägareförbundet