Naturvårdsverket har tecknat fyra nya avtal som ska bidra till en mer hållbar och kunskapsbaserad viltförvaltning i Sverige. Uppdragen finansieras med medel ur Viltvårdsfonden, och omfattar bland annat klövviltsförvaltning, jaktrapportering och trafikeftersök.
De nya avtalen finansieras av Viltvårdsfonden, en statlig fond dit alla jägare bidrar genom att betala viltvårdsavgiften. Hanna Ek, biträdande enhetschef vid Naturvårdsverkets Viltförvaltningsenhet, förklarar att syftet med satsningen är att använda avgiften till konkreta insatser som gynnar både jakten och viltet. Genom att rikta medlen till prioriterade områden hoppas man kunna bidra till en mer hållbar viltvård i landet.
Samtliga uppdrag är upphandlade enligt lagen om offentlig upphandling, och Svenska Jägareförbundet kommer att vara utförare av alla fyra tjänster. Avtalen börjar gälla från den 1 januari 2026.
Fyra fokusområden
De nya avtalen rör olika delar av viltförvaltningen, från kunskapsinsamling till praktiska insatser i fält.
1. Adaptiv klövviltsförvaltning:
Det här uppdraget ska bidra till att stärka den adaptiva förvaltningen av klövvilt, bland annat genom att höja kompetensen hos inblandade aktörer, bredda det lokala samarbetet och utveckla metoder för inventering. Fokus ligger även på att stötta den regionala älgförvaltningen.
2. Vilt och trafik:
Ett annat avtal rör trafikeftersök. Målet är att minska lidandet för trafikskadat vilt genom att bemanna och utveckla den frivilliga eftersöksorganisationen inom Nationella viltolycksrådet (NVR), så att det alltid finns tillgång till utbildade och utrustade eftersöksekipage.
3. Jaktrapportering och viltobservationer:
I detta uppdrag ska jägare uppmuntras att rapportera in uppgifter om fällda djur och observationer av vilt. Leverantören ansvarar för att samla in, kvalitetssäkra och presentera datan, som används för att förbättra förvaltningen och öka kunskapen om våra viltstammar.
4. Viltprovtagning:
Det sista avtalet gäller insamling av prover från sjuka eller döda vilda djur, där orsaken till dödsfallet inte är uppenbar. Informationen ska användas för att övervaka hälsotillståndet hos viltet. Uppdraget sker i nära samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och utformas efter deras behov.
Ett sätt att utveckla jakten
Bakom varje betald viltvårdsavgift står en jägare och de pengar som samlas in återinvesteras i jaktens framtid. Viltvårdsfonden är ett viktigt verktyg för att möjliggöra forskning, stödja organisationers arbete och utveckla tjänster inom svensk viltförvaltning.
Med de nya avtalen tas ytterligare ett steg för att säkerställa att pengarna används på ett sätt som både gynnar naturen och framtidens jägare.